Negocierile referitoare la Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) în România continuă să ridice semne de întrebare. Marcel Ciolacu, liderul Guvernului, a efectuat o vizită la Bruxelles pe data de 1 septembrie.
Scopul a fost de a discuta despre măsurile necesare pentru revitalizarea economiei țării.
Problema TVA-ului nu a fost clarificată
La o zi distanță, pe 2 septembrie, Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu alți lideri importanți din Partidul Social Democrat pentru a împărtăși rezultatele discuțiilor de la Bruxelles. După această întâlnire, a susținut o conferință de presă pentru a clarifica poziția sa cu privire la TVA.
Dilema legată de TVA persistă, deoarece Comisia Europeană a propus o creștere a TVA la 21%, față de valoarea actuală. Cu toate acestea, Guvernul se opune acestei propuneri. Argumentul fiind că aceasta ar conduce la o creștere a inflației și ar putea afecta puterea de cumpărare a românilor. Marcel Ciolacu a subliniat că este important să se stabilească un prag specific în această privință.
„Nu sunt de acord să creștem TVA la peste 19% și nici să avem TVA mai mare de 9% la alimente și medicamente”, a declarat premierul, evidențiind preocupările legate de impactul asupra inflației și economiei.
Propunerea CE ar afecta economia
Premierul a subliniat că o TVA mai mare de 19% ar genera probleme semnificative în țară, cu creștere inflaționistă și scădere economică prognozate. Mai mult, o TVA mai mare de 9% la alimente și medicamente ar afecta în mod negativ persoanele cu venituri mici, sporind costul coșului de cumpărături și afectând pensionarii care au nevoie de medicamente.
„La produsele alimentare şi medicamente nu va creşte TVA mai mult de 9%. Este corect acest lucru şi o scumpire în zona de alimente şi medicamente ar duce la o scădere a nivelului de trai al românilor, cât şi la o creştere a inflaţiei” a anunţat, sâmbătă, Marcel Ciolacu.
În plus, Marcel Ciolacu a propus implementarea unei noi legi a pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024, pentru a corecta inechitățile existente în legea actuală. El a subliniat, de asemenea, importanța reformelor care să reducă deficitul bugetar și să ajute România să îndeplinească obiectivul de a avea un deficit de 3% până în 2025.
„Am stabilit principiile, am anunţat foarte clar că eu nu sunt de acord ca prim-ministru al României, să creştem cota de TVA peste 19%, un lucru care va duce evident, din nou la o creştere a inflaţiei şi la o scădere economică.
Dacă s-ar fi crescut un punct procentual de TVA, ar fi adus la pachet o inflaţie de 0,5%. Este prima oară, după aproape doi ani, când am reuşit să aducem inflaţia la o singură cifră şi vom continua să descreştem şi mai mult. Numai aşa putem să creştem puterea de cumpărare a românilor”, a mai spus premierul, potrivit Capital.