Lifestyle

Tuslamaua, un preparat culinar nobil, cu un gust fenomenal. Încercați fantastica rețetă din zona Dobrogei

Tuslamaua, un preparat culinar nobil, cu un gust fenomenal. Încercați fantastica rețetă din zona Dobrogei
foto: papamond

Adoptată din bucătăria turcească, tuslamaua rămâne a fost ani buni unul dintre cele mai căutate preparate ale românilor. O perioadă a intrat într-un con de umbră, dar a renăscut ca pasărea Phoenix. Dacă vreți să gustați un preparat culinar nobil, cu un gust fantastic, trebuie să încercați această rețetă.

În zona turcească a Dobrogei este și acum nelipsită de pe mesele gurmanzilor. Deși ingredientele se aseamănă cu cele pentru ciorba de burtă, tuslamaua este un preparat cu totul și cu totul deosebit. În rețeta originală se folosește iaurt, dar se poate folosi cu succes smântână sau hrean.

Ingredientele care vă sunt necesare pentru o tuslama de calitate sunt: 500 g burtă de vită, un picior de vițel, 300 ml supă de vită, 200 ml smântână, 2 lingurițe cu faină, 2 cepe,  2 morcovi, 1 păstârnac,  un ou,  4-5 căței de usturoi, ulei, sare și piper.

Mod de preparare

Tuslamaua se prepară foarte repede, mai ales dacă aveți burta fiartă. Dacă nu, puneți-o la fiert alături de piciorul de vită, iar când carnea a început să se înmoaie, adăugați păstârnacul și morcovii. Se va lăsa la fiert până ce carnea va cădea de pe os și zeama începe să scadă. Scoateți din apă burta și carnea.

Într-o cratiță se pun la foc câteva linguri de ulei și doi căței de usturoi tocați bine. Când usturoiul începe să prindă culoare, se adaugă burta de vită care, în prealabil, a fost tocată în fâșii de câțiva centimetri. Se fierbe la foc mediu pentru câteva minute. Preparați un amestec dintr-un ou, 200 ml de smântână, 2 lingurițe cu făină și 200 ml din supa de vită pe care o aveți.

Se poate subția cu puțină supă

Se va amesteca foarte bine, având grijă să nu se formeze cocoloașe, apoi se toarnă totul peste fâșiile de burtă. Tuslamaua se va lăsa la fiert pentru zece minute și se condimentează cu sare și piper, după gustul fiecăruia. Dacă vi se pare că este mult prea groasă compoziția, puteți să puneți puțină supă pentru a subția. Sau, după caz, apă călduță. Tuslamaua se va servi alături de usturoi pisat și zeamă de lămâie.