Lifestyle

Turiști români în Sicilia. Surprize, mai ales plăcute

Turiști români în Sicilia. Surprize, mai ales plăcute

Este perioada concediilor și Sicilia a fost întotdeauna un magnet pentru turiști. Un cuplu de români a avut parte de câteva surprize. După cazarea la hotel, în Palermo, ce poate fi mai normal decât să pleci la plimbare, să vezi orașul?

Totul este interesant și plăcut, până când te hotărăști să vizitezi un muzeu. Dar, surpriză, nu poți să-l vizitezi fără certificatul de vaccinare sau un test negativ valabil. Doar unul din cuplu este însă vaccinat; celălalt și-a făcut testul acasă, în România, dar între timp a expirat. Cei doi sunt îndrumați, cu bunăvoință, spre gară, unde este deschis, non-stop, un centru de testare. Cuplul zâmbește, oamenii binevoitori merită politețea, dar în cap încep calculele: cât costă, cât de ușor de găsit este locul, cum ajungi acolo, etc…

La gară sunt indicatoare, centrul este ușor de găsit. Și, surpriză, plăcută, de astă dată. În gara din Palermo, capitala Siciliei, cetățenii pot sa se testeze gratuit în baza unei finanțări a Uniunii Europene si a unei înțelegeri dintre Crucea Roșie din Italia și Căile ferate din Italia.

Duminica, la ora prânzului, zeci de persoane așteaptă să își facă testul Covid-19.  Cortul pentru testare este amplasat la una dintre intrările pe peronul Gării.

Atat cetățeni italieni, cât și turiști pot să se testeze aici pentru a putea urca în trenurile siciliene sau pentru a putea vizita muzee din interesantul și deloc curatul, nu poți să nu observi, Palermo. Testele folosite sunt teste rapide antigen, Italia acceptând astfel de teste.

Turiștii noștri se gândesc la același lucru: „În România suntem forțați,  manipulați să scoatem sute de lei pentru o testare musai cu test PCR”.

Este cald, iar timpul „plăcut” de stat la coadă este estimat la două ore. Bărbatul se duce să caute apă. Este îndrumat spre un magazin, din apropiere. La întoarcere, îi spune soției prin ce a trecut.

„Nu mică a fost surpriza  când, intrând într-un mic magazin alimentar,  în dreapta gării din Palermo, în raftul frigorific cu apă minerală ceva îmi spunea că nu este normal. Câteva secunde și brusc mi-am dat seama, câteva sticle de Borsec mă îmbiau să-mi sting setea.

 

În magazin, apă minerală Borsec

Până să parcurg cu privirea mai departe, iau rapid de pe raft sticla cu bule românești și aud lângă mine o limbă pe care o înțelegeam perfect. Da, două conaționale își făceau cumpărături din acest magazin; după cantitatea de marfă sigur lucrează undeva în Palermo, capitala Siciliei.

 

 

f

 

Îmi sar în ochi pufuleții, mamaliga expandată,  luată pentru micuța din brațele mamei. Îmi sare în ochi o reclamă cu mezelurile de la Cris-tim, pusă la loc de cinste pe unul dintre pereți. Rafturile de băuturi vor să ne arate că românul este prieten cu vinul, nu doar sicilianul cu berea, și etichetele podgoriilor românești îmi fac cu ochiul. Ghinion, aici las pe alții mai experimentați să se bucure de aroma și alcoolul lor.  Salut încrezător cu un „bună ziua” fata de la casă și, așa cum mă așteptam,  primesc același răspuns.  Da, este o mică afacere românească,  care se adresează celor plecați la muncă, pe unde au găsit.  Aici,  cei care lucrează în Sicilia, pot să-și potolească dorul de țară și să-și ostoiasca setea. Fata de la casă îmi spune că nu sunt doar români care fac cumpărături aici, localnicii au deprins și ei gustul unor produse de pe la noi și vin să își satisfacă poftele”, povestește turistul.

Dar acum nu mai apare nicio surpriză. Cei doi stau răbdători la coadă să facă testul. Muzeele nu mai sunt atât de departe.