Rușii au devenit cei mai mari cumpărători străini de case de vacanță în Turcia în 2022, după ce sancțiunile le-au limitat capacitatea de a cumpăra pe piețele europene tradiționale.
Turcia, noua destinație pentru cumpărătorii ruși de case de vacanță
Potrivit agenției ruse de știri Kommersant, rușii au reprezentat 13.900 din cele 61.740 de locuințe cumpărate de străini în 2022. Biroul de Statistică din Turcia atestă o creștere de 20,23% față de perioada corespunzătoare din 2021.
Cumpărătorii ruși îi depășesc cu mult pe cei din alte țări, iranienii fiind pe locul al doilea, cu 7.540, irakienii cu 5.890 și germanii cu 2.490.
În noiembrie, rușii au reprezentat de cinci ori mai multe locuințe cumpărate de iranieni, care continuă să ocupe locul doi.
Potrivit unui raport al NF Group, Turcia este în prezent unul dintre cele mai populare trei locuri pentru rușii care cumpără în străinătate, celelalte două fiind Cipru și Emiratele Arabe Unite.
Nu toată lumea din țară este mulțumită de numărul de străini care cumpără proprietăți, localnicii din Antalya solicitând autorităților interzicerea vânzării și închirierii de proprietăți către străini.
Aceștia spun că numărul cererilor din străinătate au determinat creșterea chiriilor în zonă cu aproape 400 de procente în ultimii doi ani, ceea ce face ca chiriile ridicate să fie inaccesibile pentru mulți localnici.
În condițiile în care sancțiunile își pun amprenta asupra mișcării rusului mediu, Turcia a beneficiat de acest lucru, devenind una dintre destinațiile preferate de cumpărătorii ruși de case de vacanță.
Ruşii au ascuns în străinătate aproximativ 1 trilion de dolari „negri”
Să nu uităm că timp de zeci de ani, oligarhii ruşi au plimbat zeci de miliarde de dolari prin companii-fantomă şi conturi offshore, pentru a le pierde urma. În urma sancţiunilor impuse Rusiei pentru invazia în Ucraina, ţări din toată lumea încearcă să găsească aceşti bani şi să-i confişte, scrie BBC.
Centrul de studii Atlantic Council a ajuns la concluzia că ruşii au ascuns în străinătate aproximativ 1 trilion de dolari „negri”, făcuţi pe căi îndoielnice.
Raportul centrului din 2020 estimează că un sfert din această sumă este controlată de preşedintele rus Vladimir Putin şi de apropiaţii săi, ruşii bogaţi cunoscuţi drept „oligarhi”, relatează BBC.
„Aceşti bani pot fi exploataţi şi direcţionaţi de Kremlin pentru spionaj, terorism, spionaj industrial, mită, manipulare politică, dezinformare şi multe alte scopuri abjecte”, se arată în raportul dat. Și acesta este doar un exemplu.