Turcia, la cuțite cu Uniunea Europeană. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat duminică că țara sa „nu mai așteaptă nimic de la Uniunea Europeană, care ne-a lăsat să așteptăm la ușa ei timp de 40 de ani”. „Noi ne-am respectat toate promisiunile pe care le-am făcut UE. Dar ei nu și-au respectat aproape niciuna dintre promisiunile lor.”, a declarat președintele turc, în fața unei sesiuni inaugurale a Parlamentului.
Președintele a adăugat că nu va „tolera nicio nouă cerere sau condiție privind procesul de aderare” pentru ca țara sa să ajungă în blocul comunitar. Această situație tensionată și nemulțumirea lui Erdogan provine, de asemenea, dintr-o hotărâre pronunțată joi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Aceasta a fost împotriva Turciei, pentru că a condamnat un profesor în urma tentativei de lovitură de stat din 2016. Motivul principal este că acesta a descărcat o aplicație de mesagerie criptată legată de presupușii complotiști.
Turcia, la cuțite cu Uniunea Europeană
Turcia, la cuțite cu Uniunea Europeană. Hotărârea potrivit căreia drepturile domnului Yuksel Yalcinkaya au fost încălcate ar putea crea un precedent semnificativ. Mii de cazuri similare fiind în curs de soluționare la instanța cu sediul la Strasbourg. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, vizibil furios, a criticat Uniunea Europeană. Pentru ceea ce el susține că sunt obstacole create pentru a împiedica aderarea țării sale la blocul comunitar.
Înainte de sesiunea inaugurală a parlamentului, Erdogan a declarat că „nu mai așteaptă nimic de la Uniunea Europeană, care ne-a lăsat să așteptăm la ușa ei timp de 40 de ani”. Liderul turc, în vârstă de 69 de ani, a mai spus că nu va „tolera nicio nouă cerere sau condiție privind procesul de aderare”.
Tensiuni după decizia CEDO
Comentariile sale vin în urma unei hotărâri pronunțate joi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Care a acuzat Ankara pentru condamnarea unui profesor. Este vorba de presupusul său rol în tentativa de lovitură de stat din 2016. Pe motiv că profesorul a descărcat o aplicație de mesagerie criptată legată de presupușii complotiști. CEDO a argumentat că hotărârea instanței ar putea fi aplicată la mii de alți turci. Care au fost încarcerați în urma tentativei eșuate de lovitură de stat din 2016.
Turcia, la cuțite cu Uniunea Europeană. Marți, Curtea de la Strasbourg a decis că drepturile fostului profesor Yuksel Yalcinkay au fost încălcate în trei cazuri. Articolul 6, articolul 7 și articolul 11 privind libertatea de întrunire și de asociere. În hotărârea sa, CEDO a declarat că condamnarea lui Yalcinkaya de către Turcia s-a bazat „în mod decisiv” pe un motiv minor. Mai exact, presupusa utilizare de către acesta a ByLock, un sistem de mesagerie criptată. Despre care, instanțele turcești au afirmat că a fost conceput pentru a fi folosit de adepții lui Gulen.
Turcia, revoltată de situație
Turcia acuză un grup condus de predicatorul Fethullah Gulen, stabilit în SUA, că se află în spatele tentativei eșuate de a-l înlătura pe Erdogan. Erdogan a declarat că „decizia CEDO a fost picătura care a umplut paharul”. Anterior, ministrul turc al Justiției, Yılmaz Tunç, a respins decizia CEDO.
„Este inacceptabil ca CEDO să își depășească jurisdicția și să emită o hotărâre de încălcare prin examinarea probelor într-un caz în care autoritățile noastre judiciare de la toate nivelurile au considerat că probele sunt suficiente.”, a declarat ministrul pe X, conform Wion .