Mai multe grupări neonaziste formate din minori au apărut în mai multe țări din Europa, dar în special în Germania. O anchetă jurnalistică a reușit să demonstreze acest lucru după ce ziariștii au reuşit să se infiltreze într-o asemenea organizație.
Jurnaliştii povestesc cazul lui Lukas F., un tânăr în vârstă de 17 ani care se află într-o grupare neonazistă în care sunt integrați mai mulţi minori din Germania. În rețea sunt tineri din întreaga lume, adolescenți care fac schimb de idei de extremă-dreapta, propagandă nazistă și videoclipuri cu atacuri și, în acest proces, se încurajează unii pe alții până la punctul în care unii dintre ei ajung să creadă că trebuie să ia armele împotriva ordinii liberale.
Ce nume își dau grupările
Lukas F. din Potsdam nu este doar un adept. El și-a înființat propriul grup, strâns legat de rețea și l-a numit Totenwaffen sau Death Weapons.
Grupările își dau nume marțiale, inspirate din propaganda naţional-socialiştilor. Cel mai proeminent dintre ei în ceea ce privește calitatea de membru se numește Feuerkrieg sau Divizia de Război de Foc (FKD). Se pare că sunt zeci de astfel de grupuri care formează o rețea internațională întinsă de la coasta de vest a SUA până în Europa de Vest și cele mai îndepărtate colțuri ale statelor baltice, conform bzi.ro.
Cum s-a desfășurat ancheta jurnaliștilor
Timp de un an a durat ancheta reporterilor de la Welt am Sonntag, Politico și Insider. S-au folosit de identități false și astfel au obținut acces la peste 20 de asfel de grupuri de chat, au vorbit cu persoane din interior și au securizat peste 98.000 de mesaje, inclusiv fotografii și videoclipuri.
Au reușit să descopere liste cu moartea, amenințări cu moartea împotriva politicienilor și jurnaliștilor și instrucțiuni despre cum să produci bombe și să folosești imprimante 3D pentru a produce piese de arme.
Extrema dreaptă este în creştere în Europa
Un nou raport al reţelei europene împotriva rasismului (ENAR) arată faptul că extrema dreaptă şi ideile sale „par a fi în creştere” pe tot cuprinsul Europei. Asemenea grupuri extremiste par a „influența” partidele politice şi conservatoare din guvernele asemănătoare. Este numit un „fenomen alarmant”, iar raportul dezvăluie „contradicţiile dintre predicile extremei dreapta şi ceea ce sunt ele cu adevărat”.
De altfel, se menționează că ultimele alegeri din Germania, Franța sau Italia stau mărturie a acestui curent negative și că aceste grupări neonaziste de minori vor reprezenta o mare problemă în viitorul apropiat.