Lifestyle

Tulburările psihice sunt aproape! Jumătate din omenire riscă să dezvolte probleme

sanatate mintala (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

În ultimii ani, după ce omenirea a trecut prin pandemia de Covid-19, focusul pe ceea ce înseamnă sănătatea, fie ea fizică sau mentală, s-a accelerat semnificativ. Există un mai mare interes pentru astfel de probleme, iar studiile pe aceste teme sunt din ce în ce mai multe și mai diversificate. Unele dintre aceste studii și rapoarte pot fi chiar îngrijorătoare.

Este exemplul și unui studiu recet efectuat de către cercetătorii de la Universitatea Harvard, în strânsă colaborare cu cei de la Universitatea Queensland din Australia. Echipa aceasta de oameni de știință s-a focusat pe ideea de tulburare psihică, pe aceste probleme de sănătate de care lumea este din ce în ce mai interesată. Dorește să știe mai multe.

Rezultate îngrijorătoare

S-a scos la iveală de această dată că jumătate din populația acestei Planete riscă acum să dezvolte o tulburare psihică, iar asta până în vârsta de 75 de ani. La acest studiu au participat până la 150.000 de adulți dintr-un număr de 29 de state și regiuni la nivel global, iar perioada de cercetare a durat peste două decenii, între anii 2001 și 2022. Mai mult, același studiu dezvălui faptul că femeile sunt mai predispuse să dezvolte o astfel de tulburare, de peste 50% dintre respondenți.

Astfe, în cazul femeilor, acestea sunt mai predispuse la dezvoltarea de depresie şi fobie specifică. În ceea ce-i privește pe bărbați, problemele dezvoltate sunt depresia, dar şi consumul de alcool. Aceste probleme nu apar foarte târziu, odată cu înaintarea în vârstă, ci sunt identificate poate chiar din prima parte a copilăriei, în adolescenţă sau prima tinereţe, scrie observatornews.ro.

IA și sănătatea mintală

Utilizarea inteligenței artificiale (IA) în serviciile de sănătate mintală și în cercetare are potențial, dar un nou studiu constată deficiențe semnificative care pot indica o promovare prea accelerată a noilor modele de AI care nu au fost încă evaluate ca fiind viabile în lumea reală. În 2021, peste 150 de milioane de persoane din Regiunea Europeană a OMS (Organizația Mondială a Sănătății) trăiau cu o afecțiune mentală. În ultimii ani, pandemia COVID-19 a înrăutățit situația. Oamenii au fost mai puțin capabili să acceseze serviciile, iar creșterea stresului, condițiile economice nefavorabile, conflictele și violența au arătat cât de vulnerabilă poate fi sănătatea mintală.

În paralel, inteligența artificială a dat naștere unei revoluții în domeniul medicinei și al asistenței medicale. IA este văzută ca un instrument nou în planificarea serviciilor de sănătate mintală, precum și în identificarea și monitorizarea problemelor de sănătate mintală la indivizi și populații. Instrumentele bazate pe IA pot utiliza datele digitalizate din domeniul sănătății, disponibile într-o gamă largă de formate, inclusiv fișe medicale electronice, imagini medicale și note clinice scrise de mână, pentru a automatiza sarcini, a sprijini medicii și a aprofunda înțelegerea cauzelor tulburărilor complexe.

„Planul de acțiune regional privind sănătatea digitală pentru regiunea europeană a OMS/Europa 2023-2030” al OMS/Europa, lansat în septembrie 2022, recunoaște, de asemenea, nevoia de inovare în domeniul analizei predictive pentru o sănătate mai bună prin intermediul big data și al inteligenței artificiale.