Fostul președinte Donald Trump a sugerat, zilele trecute, că ar putea conduce o echipă care să negocieze pacea între Ucraina și Rusia.
În mai multe postări pe site-ul Truth Social, Trump a făcut referire la scurgerile fără precedent din gazoductele Nord Stream, oferind în același timp idei cu privire la ceea ce ar putea contribui la această situație.
În prima sa postare, Trump a afirmat că gazoductul a fost sabotat, ceea ce „ar putea duce la o escaladare majoră a situației, sau chiar la Război!”.
„”Liderii” Statelor Unite ar trebui să rămână „reci, calmi și uscați” în ceea ce privește SABOTAJUL conductelor Nord Stream. Acesta este un eveniment de proporții care nu ar trebui să implice o soluție de amploare, cel puțin nu încă”, a scris fostul președinte.
De asemenea, Trump și-a repetat afirmația că războiul din Ucraina nu ar fi avut loc dacă el ar fi fost președinte și a oferit soluții pentru rezolvarea situației.
„Nu înrăutățiți situația cu explozia conductei. Fiți strategi, fiți deștepți (geniali!), negociați un acord ACUM”, a scris Trump. „Ambele părți au nevoie și vor acest lucru. Este în joc întreaga lume. Voi conduce grupul????”
Un reprezentant al biroului de presă post-prezidențial al lui Trump nu a răspuns imediat la solicitarea Insider pentru comentarii.
Sugestia lui Trump de a conduce o echipă pentru a detensiona relațiile cu Rusia contrastează puternic cu unele declarații pe care le-a făcut în primele zile ale războiului din Ucraina.
În martie, Trump a declarat că va trimite submarine nucleare să meargă „în sus și în jos” pe coasta Rusiei pentru a face presiuni asupra liderului rus Vladimir Putin. Trump a sugerat, de asemenea, ca SUA să pună steaguri chinezești pe avioanele sale de luptă și să le folosească pentru a „bombarda” Rusia.
Comentariile lui Trump de miercuri nu au fost lansate pentru prima dată, nu era prima oară când fostul președinte american le-a cerut Rusiei și Ucrainei să „găsească” o soluție. În aprilie, el a spus că cele două țări ar trebui să negocieze pacea „acum – nu mai târziu – când toată lumea va fi MOARTĂ!”.
Nu este clar cât de eficient ar fi Trump ca negociator, dar se știe că a avut legături semnificative cu Rusia. Fostul președinte a petrecut decenii încercând să pătrundă în Moscova cu afacerile sale. În iunie anul trecut, Putin l-a lăudat pe Trump pentru că este o persoană „extraordinară” și „talentată”.
Consilierul special Robert Mueller a cercetat legăturile lui Trump cu Rusia în urma acuzațiilor potrivit cărora guvernul rus, sub conducerea lui Putin, l-a ajutat pe Trump să câștige președinția în 2016 prin desfășurarea unei „campanii de influență” împotriva rivalei sale, Hillary Clinton. La rândul său, Trump a negat orice abatere, calificând ancheta drept o farsă.