Actual International

Trump i-a oferit Cisiordania regelui Iordaniei, deși teritoriul nu era al lui

Trump i-a oferit Cisiordania regelui Iordaniei, deși teritoriul nu era al lui

În ianuarie 2018, președintele Donald Trump i-a oferit Cisiordania regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, spunând că îi va face o „ofertă excelentă”, potrivit unei cărți în curs de apariție, „The Divider: Trump in the White House 2017-2021”, care a fost obținută de The Washington Post.

Cisiordania ocupată nu a fost a lui Trump, acesta nu o putea pur și simplu ceda. Guvernul SUA nu are autoritatea de a oferi Cisiordania unei alte persoane, țări sau entități. Teritoriul se află în centrul uneia dintre cele mai controversate, durabile și complicate dispute din lume – conflictul israeliano-palestinian.

Abdullah al II-lea i-a spus unui prieten american că, atunci când Trump i-a prezentat oferta „a crezut că va avea un atac de cord”, potrivit cărții, scrisă de Peter Baker, corespondent șef la Casa Albă pentru The New York Times, și Susan Glasser, redactor la The New Yorker.

„Nu puteam să respir.”, a adăugat monarhul iordanian, conform cărții, care va fi lansată pe 20 septembrie.

Un purtător de cuvânt al lui Trump nu a răspuns solicitării Insider pentru comentarii.

Istoricul teritoriului Cisiordania

Cisiordania, o bucată de pământ situată între Israel și Iordania, este un teritoriu palestinian care a fost ocupat de Israel timp de decenii. Din 1950 până în 1967, Cisiordania a fost guvernată ca parte a Iordaniei. Israelul a cucerit Cisiordania în Războiul de Șase Zile din 1967, iar de atunci forțele israeliene o ocupă.

De la începutul ocupației, grupuri de israelieni s-au mutat în Cisiordania pentru a stabili comunități cunoscute sub numele de colonii. Așezările israeliene din Cisiordania sunt considerate ilegale de către o mare parte a lumii, în conformitate cu dreptul internațional.

Guvernul SUA are legături strânse cu Israelul, dar a militat mult timp pentru o soluție de care să beneficieze ambele state în conflictul israeliano-palestinian și și-a exprimat opoziția față de colonii.

Donald Trump a subminat în mod repetat acest obiectiv prin adoptarea unei poziții covârșitor pro-Israel, care a inclus mișcări controversate precum mutarea ambasadei SUA la Ierusalim. De asemenea, în 2019, administrația Trump s-a desprins de ani de precedente, anunțând că Statele Unite nu vor mai considera coloniile ca fiind incompatibile cu dreptul internațional.

În 2020, administrația Trump și-a publicat „planul de pace” pentru Orientul Mijlociu. Liderii palestinieni au respins rapid planul, având în vedere că nu au fost incluși în discuțiile din jurul acestuia.

Administrația Biden a revenit în mare măsură la politicile pe care Statele Unite le-au urmat, în ceea ce privește Israelul și Palestina, înainte de era Trump, inclusiv condamnând extinderea coloniilor în Cisiordania ocupată.