Este o reacție naturală, ca atunci când tai ceapă să îți curgă involuntar lacrimi.
Specialiștii explică acest lucru ca fiind normal, nu afectează sănătatea ochilor, ci doar declanșează glanda lacrimală.
Așa, că multe gospodine sunt supuse la grea încercare atunci când trebuie să taie ceapă pentru mâncare.
Trucul care te scapă de chin
Ceapa tăiată conține anumite substanțe, iar dacă o tăiați în apă sulful rămâne acolo și nu mai iese la suprafață. Apoi, poți să o mărunțești fără ca ochii să-ți mai lăcrimeze.
După ce ați curățat ceapa, o tăiați pe jumătate, iar apoi o puneți într-un vas cu apă rece. Lăsați-o acolo aproximativ o oră, iar apoi vă apucați de gătit. Veți observa că atunci când tocați ceapa nu veți mai avea nicio lacrimă. De asemenea, ceapa își pierde mirosul, dar nu și gustul.
Alte trucuri eficiente
Dacă vei pune ceapa la congelator cu un sfert de oră înainte de a o curăța, atunci nu îți vor mai lăcrima ochii și, în plus, vei scăpa de mirosul neplăcut. Este un truc eficient care merită încercat.
Pentru acest truc aveți nevoie de o oală umplută cu apă fiartă. Trebuie să tăiați ceapa lângă apa fiartă. Ochii nu vă vor mai ustura.
Stoarce lămâie pe fundul de tocat
O altă metodă incenioasă de a ne feri de efectele lacrimogene ale cepei este cât se poate de simplă.
Se stoarce o lămîie pe tocător. Acidul citric are rolul de neutraliza substanțele care provoacă iritații. Această soluție este simplă și funcționează sută la sută.
Țineți un băț de chibrit în gură. Trucul poate părea ciudat, dar chiar funcționează. Tot ceea ce trebuie să faceți este să luați un băț de chibrit și să-l țineți în gură cu capătul roșu în exterior. Acesta atrage substanța iritantă și nu o mai lasă să ajungă la ochii.
Pentru acest truc este nevoie să aprindeți o lumânare să o așezați undeva în bucătărie. Flacăra atrage substanțele iritante și îndepărtează mirosul neplăcut, potrivit stiridiaspora.ro