La prima vedere, pare banal pentru orice gospodină să facă o omletă. Și totuși, există o problemă: unora le iese o omletă pufoasă care se topește în gură, altora nu. Iată ce face diferența. Atenție! Trebuie să aveți grijă ca untul să fie moale. Nu ai mâncat niciodată o omletă atât de cremoasă, e pur și simplu formidabilă.
Datează din secolul 1
Această rețetă este cea mai veche din câte există și a fost găsită în cartea De re coquinaria, un volum redactat în limba italiană și tradusă doar în italiană și germană. Cartea datează din secolul 1, de pe vremea Imperiului Roman, când împărat era Tiberius.
Rețeta se numea ovae spongia ex lactis, care se traduce ouă burete cu lapte. Rețeta sună astfel: ouăle sunt patru, un pahar plin cu lapte și în el se dizolvă o uncie (a 12-a parte dintr-un întreg) de ulei și se amestecă până devine o masă unitară.
Într-o tigaie subțire se adaugă puțin ulei, se face să fiarbă (se încinge) și se adaugă cheltuielile pregătite. Când o parte de coaptă, se răstoarnă în farfurie, se împătură și se presară miere, piper și se servește”.
Iată rețeta unei omlete perfecte
Ce spuneți de o omletă franceză, a cărei rețetă datează din anul 1935? E o nebunie și aveți și textul original din volumul 1501 de mâncări, Constantin Bacalbașa. Ingredientele de care aveți nevoie sunt: 6 ouă, 1 lingură cu apă, o bucățică de unt, puțină sare, puțin piper.
„Rastoarnă apoi în farfurie asa ca partea care a fost lipita in tigae, sa fie deasupra”
“Ia 6 oua, spargele într-o cratiță de pământ, sărează, piperează și bate cu o furculița. Adaogă o linguriță cu apă pentru ca să fie mai ușoară. Pune apoi într-o tigae unt cât o jumătate de ou și când va fi fierbinte, toarnă ouăle bine bătute.
Lasă ca să se prindă puțin ouăle, apoi ridică părțile prinse cu o furculiță spre a strecura dedesubt părțile de ouă care nu s-au prins încă. Focul să nu fie prea tare.
Când vezi că omleta s-a copt cât dorești, înfășoară cu furculița, ridică o margine și o întoarce peste cealaltă. Astfel omleta e redusă la jumătate lățimea. Răstoarnă apoi în farfurie așa ca partea care a fost lipită în tigae, să fie deasupra.“