La începutul anului, Agenţia Europeană a Medicamentului anunţă aprobarea vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca. Administrarea serului era aprobat doar pentru persoanele sub 65 de ani.
La două luni de la demararea procesului de vaccinare, au apărut cazuri multiple de tromboză, motiv pentru care mai multe țări din UE au luat atitudine împotriva administrării serului până la găsirea unei soluții care să elimine acst inconvenient.
Riscul de tromboză venoasă cerebrală crește la femeile de 60 de ani
Potrivit unui studiu recent condus de oamenii de știință de la Societatea Germană de Neurologie, există dovezi că, după vaccinarea cu AstraZeneca, riscul de tromboză venoasă cerebrală crește la femeile de 60 de ani sau mai în vârstă, nu doar la persoanele cu vârsta sub 60 de ani, scrie Der Spiegel, citat de alephnews.ro. Lucrarea nu a fost încă revizuită de alți cercetători, fiind publicată ca un preprint.
Nu punem la îndoială vaccinarea, nici vaccinul AstraZeneca
Acest rezultat poate conduce la revizuirea recomandării de vaccinare în Germania, conform căreia vaccinul AstraZeneca este recomandat tuturor persoanelor cu vârsta peste 60 de ani.
„Nu punem la îndoială vaccinarea, nici vaccinul AstraZeneca, dar credem că toate persoanele, și în special femeile, ar trebui să fie informate cu privire la acest risc înainte de a se vaccina, și mai ales în ceea ce privește simptomele la care trebuie să acorde atenție”, a spus președintele DGN, Christian Gerloff, conform unui comunicat de presă. Acesta a mai cerut ca „autoritățile responsabile să efectueze foarte prompt o nouă evaluare a riscurilor și a beneficiilor” vaccinului.