Actual International

Tripoli sub asediu. Milițiile rivale din Libia se luptă cu arme și tancuri în stradă

Tripoli sub asediu. Milițiile rivale din Libia se luptă cu arme și tancuri în stradă

Postul tv Al Jazeera a transmis despre iadul care a izbucnit de vineri seară în Tripoli, capitala Libiei. Luptele de stradă continuă și acum în cartierele rivale.

Sunetul împușcăturilor răsună în zona dens populată a capitalei, începînd de vineri și amenință cei doi ani de pace relativă dintre milițiile rivale libiene.

Violențele de sâmbătă vin în urma unei acumulări de forțe rivale în Tripoli în ultima săptămână, în timp ce acestea se luptă pentru putere.

Țara nord-africană, condusă cândva cu mână de fier de Muammar Gaddafi, a rămas divizată între administrații rivale din est și vest, în ciuda eforturilor și implicării ONU în stabilirea unor condiții de pace.

Tranziția democratică a țării a fost întârziată după ce alegerile prezidențiale programate pentru luna decembrie a anului trecut au fost amânate pe termen nelimitat.

Violențele izbucnite acum vin în urma unei acumulări de forțe rivale în Tripoli în ultima săptămână, care au decis să se luptă pentru putere.

Nu a existat niciun comunicat din partea ministerelor de interne și de sănătate cu privire la lupte, care s-au întrerupt sâmbătă dimineața, înainte de a fi reluate. Universitatea din Tripoli a anunțat că suspendă cursurile din cauza luptelor.

Mai multe familii au fugit din apartamente în timpul nopții, după ce gloanțele le-au lovit clădirea.

Puterea divizată din Libia provoacă des conflicte

Libia, țară bogată în petrol, a fost măcinată de conflicte de când a fost ucis dictatorul Muammar Gaddafi, în 2011.

Tensiunile au crescut după ce Fathi Bashagha, susținut de parlamentul din est, a depus jurământul de prim-ministru în februarie, în contextul în care premierul Abdul Hamid Dbeibah, șeful guvernului de tranziție cu sediul la Tripoli, Guvernul de uniune națională (GUN), a fost chemat să cedeze puterea.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) și-a exprimat îngrijorarea după ce parlamentul cu sediul la Tobruk a votat pentru instalarea lui Bashagha în funcția de prim-ministru.

Conform unui acord ONU semnat anul trecut, Dbeibah ar fi trebuit să predea puterea după alegerile prezidențiale din decembrie. Dbeibah a refuzat să se retragă, angajându-se să păstreze puterea până la organizarea alegerilor.

O declarație a GNU, citată de Al Jazeera, a precizat că ultimele confruntări din Tripoli au fost declanșate de luptătorii aliați cu Bashagha care au tras asupra unui convoi din capitală, în timp ce alte unități pro-Bashagha s-au adunat în afara orașului. Aceasta a acuzat Bashagha că a renunțat la discuțiile pentru rezolvarea crizei.

Ambasada SUA în Libia a declarat că este „foarte îngrijorată” de lupte

„Situația este încă tensionată”, a fost unul dintre mesajele reprezentanților americani.

Misiunea ONU în Libia a cerut „încetarea imediată a ostilităților”, citând „confruntările armate în curs de desfășurare, inclusiv bombardamente medii și grele fără discriminare în cartierele populate de civili”, care, potrivit acesteia, au avariat spitale.

Malik Traina de la Al Jazeera, care transmite de la Tripoli, a declarat că un grup afiliat premierului Dbeibah a luat cu asalt o bază militară aparținând unui alt grup armat afiliat guvernului paralel al lui Bashagha.

„Confruntările au continuat timp de câteva ore și auzim că cel puțin două persoane au fost ucise și zeci au fost rănite, dar acest număr ar putea crește”, a declarat Traina, adăugând că oficialii din domeniul sănătății nu au reușit să ajungă în zonele în care au avut loc confruntările.

Presa locală a relatat că mașini și case au fost avariate în timpul violențelor dintre luptătorii liderilor milițiilor rivale – Haitham al-Tajouri și Abdel-Ghani al-Kikli.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de ambulanță și de urgență din Tripoli, Osama Ali, a considerat că părțile implicate în confruntări sunt responsabile pentru siguranța civililor. El le-a cerut celor implicați să înceteze toate atacurile.