DNA a primit cartonaş roşu de la Tribunalul București în dosarul “Dragnea – vizită la Trump”. Judecătorul de de cameră preliminară de la Tribunalul București a dispus excluderea tuturor înscrisurilor întocmite de FBI, care se regăsesc în probatoriu și a pus în vedere anchetatorilor ca în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii motivate să procedeze la remedierea neregulilor constatate.
Tribunalul Bucureşti pune la colţ DNA şi remediază rechizitoriul în dosarul „Dragnea-vizită la Trump”
În luna mai 2021, DNA i-a trimis în judecată pe fostul lider PSD Liviu Dragnea, Gheorghe Dimitrescu – fost consul general al României la Bonn, afaceriștii Dan Valentin Belcea, Cristi Burci și fiul acestuia Carlo Burci. Ultimii doi, Cristi Burci și Carlo Burci, plecați din țară de mai mult timp, au fost audiați de FBI. Însă, în acest moment, în care judecătorul de cameră preliminară a dispus excluderea înscrisurilor Biroului Federal de Investigații american, declarațiile lor ar trebui să nu mai conteze în momentul în care rechizitoriul ar urma să fie remediat.
Fostul lider al PSD a fost acuzat de trafic de influență în legătură cu vizita la Washington
Liviu Dragnea a fost acuzat de trafic de influență în legătură cu vizita făcută în ianuarie 2017 la Washington, cu ocazia ceremoniei de învestire în funcție a președintelui SUA de la acel moment, Donald Trump. În același dosar este vorba și despre o a doua vizită preconizată în octombrie 2017, care nu a mai avut loc, deși s-au făcut demersuri pentru plecarea lui Liviu Dragnea, asftel că DNA l-a „agățat” în dosar și pe Gheorghe Dimitrescu, fost consul general al României la Bonn, acuzându-l de complicitate la cumpărare de influență în urma unor plăți efectuate în patru tranșe (100.000 dolari) unei firme de lobby pentru a-i facilita lui Dragnea întâlniri la vârful administrației americane. Retras de la post după începerea urmăririi penale, Dimitrescu a declarat de la bun început procurorilor că nu are nicio implicare în modul de finanțare al acestei vizite și că s-a ocupat de vizita care nu a mai avut loc a liderului PSD în SUA, doar din punct de vedere tehnic.
Rechizitoriul a fost semnat de catre procurorul Jean Uncheșelu care ulterior a fost luat de Laura Kovesi în subordinea ei la Parchetul European
Potrivit jurnaliştilor de la Luju.ro, încheierea a fost pronuntata joi, 27 octombrie 2022, de catre judecatoarea Amalia Andone-Bontas de la Tribunalul Bucuresti. Magistrata i-a dat Parchetului termen de 5 zile in care sa spuna ce varianta va fi ales.
Şi nu e doar atât: judecatoarea Bontas a exclus din dosar inscrisurile cuprinzand declaratiile date in fata Biroului Federal de Investigatii (FBI) din Statele Unite ale Americii de catre patronul ziarului Adevarul, Cristian Burci, fiul acestuia, Carlo, precum si o anume Erica Hillard, despre care Lumea Justitiei a scris ca in 2017 era secretara lui Elliott Broidy, omul de afaceri american care a intermediat intalnirea dintre Dragnea si Trump.
De asemenea, facsimilul de mai jos, prezentat de Luju.ro, rechizitoriul cauzei nr. 130/P/2018 a fost semnat de catre procurorul Jean Uncheșelu si confirmat de Paul Silviu Dumitriu, cel care in 2018 conducea Sectia a II-a de la DNA. Intre timp, Uncheșelu a fost luat de Laura Kovesi in subordinea ei la Parchetul European (EPPO).
Liviu Dragnea este apărat de către avocata Flavia Teodosiu, prodecan al Baroului Bucuresti.
De asemenea, avocatele Alexandra Georgescu şi Carmen Popa apără alt inculpat din dosar: Gheorghe Dimitrescu, fost consul general al Romaniei la Bonn, cel care în 2017 era consilier parlamentar al deputatului PSD Florin Iordache.