Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, rămâne cu condamnarea definitivă de 10 ani și 8 luni de închisoare, după ce judecătorii Tribunalului București i-au respins ultima cale de atac.
Tribunalul București a respins ultima cale de atac a lui Sorin Oprescu. Rămâne cu condamnarea definitivă de 10 ani și 8 luni
Sorin Oprescu aștepta o decizie de la Tribunalul București privind anularea condamnării de 10 ani şi opt luni de închisoare.
Fostul primar Sorin Oprescu a formulat o contestație la executarea pedepsei cu închisoarea și a fost depusă de avocați la Tribunalul București, care a fost respinsă astăzi, 23 iunie. Astfel, Oprescu rămâne cu condamnarea de 10 ani și opt luni.
Până pe 10 iulie, judecătorii din Atena trebuie să decidă dacă îl trimit sau nu pe Sorin Oprescu în România.
Sorin Oprescu nu are voie sa părăsească Grecia şi va trebui să se prezinte în fiecare lună la poliţie, pe data de 5 şi pe data 16, pentru un control judiciar.
Curtea de Apel București l-a condamnat în lipsă pe Sorin Oprescu la 10 ani și opt luni de închisoare. Pedeapsa a fost dublată față de condamnarea pe fond, când a primit cinci ani și patru luni de închisoare.
Sorin Oprescu a părăsit România cu mult timp înainte de aflarea sentineţei
Sentința din 13 mai a venit după ce fostul edil al Capitalei a părăsit țara cu destinaţia Grecia. De altfel, Oprescu a fost reţinut în Grecia la trei zile după condamnarea definitivă.
După anunțarea sentinței, când au încercat să pună în aplicare mandatul de arestare, poliţiştii nu l-au găsit la domiciliul declarat pe fostul primar general, astfel că l-au dat în urmărire.
Ulterior, s-a aflat că Oprescu ieșise din ţară cu două săptămâni înainte de condamnare, pe cale rutieră, pe la Vama Giurgiu. Până la urmă, Oprescu a fost prins în Grecia și plasat în arest. Ulterior a fost eliberat pentru o cauțiune de 5.000 de lei.
După eliberarea din arestul din Grecia, Sorin Oprescu a făcut şi primele declarații
„Nu știu de ce eliberarea a durat atâtea ore (decizia a fost dată ieri- n.r), acesta este sistemul judiciar. De verificare, reverificare. Nu mai contează. Judecătorii au fost duri, dar corecți. Așa că voi avea puterea să lupt în continuare pentru că nu sunt vinovat. Nu vreau să mor, pentru că dacă aș ajunge în România, toate căile de atac vor fi aprobate post-mortem. Nu vreau să mor.
Eu vreau să trăiesc măcar până în momentul în care pot să demonstrez că nu sunt vinovat şi nu am făcut altceva decât să plătesc din punct de vedere politic anii 2015 şi zăpăceala furibundă încât să dispară tot ce înseamnă clasa politică la momentul respectiv. Este o modalitate pe care eu nu o să o pot să o înțeleg, este o modalitate nemernică să poţi să acuzi oamenii de lucruri pe care nu le-au făcut”, a declarat Sorin Oprescu la Antena 3.