Felul în care dormiți în fiecare noapte joacă un rol vital în ceea ce privește performanța dumneavoastră în viața de zi cu zi. Așadar, nu este de mirare că echipele sportive profesioniste apelează la expertiza medicilor de somn pentru a se asigura că sportivii lor de elită au parte de somnul de calitate de care au nevoie pentru a performa la cel mai înalt nivel.
Un studiu din 2022 a constatat că peste 30 % dintre adulți au raportat o oră lipsă de somn , în timp ce aproape 1 din 10 adulți a avut o lipsă de somn de două ore sau mai mult.
Adulții au nevoie de cel puțin șapte ore de somn neîntrerupt pe timp de noapte, potrivit Centrelor de control și prevenire a bolilor din SUA. Datoria de somn și durata neregulată a somnului sunt legate de un risc crescut de boli de inimă, demență, obezitate și tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea.
Doi experți în somn din MLB au împărtășit unele dintre aceleași sfaturi pe care le oferă jucătorilor profesioniști de baseball, astfel încât oricine poate învăța să doarmă ca un profesionist.
Încercați să păstrați un program regulat
Este important să dormiți cele peste șapte ore recomandate de somn pe noapte. Respectarea unui program regulat al orei de culcare și de trezire ajută, potrivit Dr. Cheri D. Mah, un medic specialist în somn, specializat în somnul și performanța sportivilor de elită. „Corpurilor noastre le place regularitatea și vor anticipa somnul cu un program de somn regulat. Ca un memento, setați o alarmă zilnică pe telefon pentru a se declanșa cu 30 de minute înainte de a dori să începeți rutina de relaxare.”
„Acordați atenție la ceea ce vă spun corpul și creierul dumneavoastră despre programul de somn. Dacă vă culcați la ora 21.00, dar vă ia întotdeauna două ore să adormiți, de ce să nu încercați să vă culcați mai târziu?”,a sugerat Dr. Chris Winter, neurolog și gazda podcastului „Sleep Unplugged”. „
Configurați-vă mediul înconjurător
Dacă vrei să dormi mai bine, ai nevoie de un mediu propice somnului. „Fă-ți camera ca o peșteră. Vrei să fie foarte întunecată, liniștită și răcoroasă – precum și confortabilă.”, a spus Mah,
Ea recomandă să obțineți lenjerie de pat confortabilă, să folosiți perdele de întuneric sau măști pentru ochi, să purtați dopuri pentru urechi și să setați temperatura camerei la aproximativ 16 până la 19 grade Celsius.
Creați o rutină de relaxare
Mulți oameni sar direct în pat cu mintea agitată, a spus Mah, ceea ce duce la dificultăți de somn. Ea le sugerează clienților săi să creeze o rutină de relaxare de 20-30 de minute pentru a-i ajuta să facă tranziția către somn. Activitățile ar putea include yoga ușoară, exerciții de respirație și lectură, „dar nu pe o tabletă sau un telefon care emite frecvențe de lumină albastră care perturbă somnul”, a spus ea.
Atât Mah, cât și Winter au declarat că determinarea oamenilor să se abțină de la utilizarea tehnologiei cu o oră înainte de culcare reprezintă cea mai mare provocare pentru clienții lor. „Este greu să convingi oamenii să schimbe un comportament care nu provoacă o durere imediată”, a adăugat Winter.
În ciuda popularității cocktailurilor de dinainte de culcare, Mah și Winter sunt de acord că alcoolul este un impediment pentru somn. Medicii sugerează ca acesta să fie evitat în totalitate sau cel puțin să nu fie savurat în orele dinaintea culcării. Medicii recomandă, de asemenea, limitarea consumului de cofeină mai târziu în timpul zilei. „Cofeina are un timp de înjumătățire de aproximativ șase ore, așa că cel mai bine este să renunțați la ea la sfârșitul după-amiezii și la începutul serii”, a adăugat Mah, potrivit CNN.