În contextul alegerilor de la Sectorul 1 din anul 2020, trei jurnaliști au fost dați în judecată, acțiunea fiind făcută de avocata Laurei Codruța Kovesi, reclamă aceștia.
Despre ce jurnaliști este vorba
Victor Ciutacu a anunțat: „Ne-a dat în judecată (și) procurorul Sprîncu, șeful biroului electoral de la Sectorul 1; la doi ani de la alegeri. Pe scurt, Ciutacu, Gâdea și Badea, România TV și Antena 3. Vrea câte 25.000 euro de la fiecare dintre noi și câte 75.000 euro de la posturile tv. Cică l-am denigrat premeditat și concertat, ăsta e rezumatul acțiunii. Lucrarea a fost făcută de Nicoleta Popescu, avocata lu’ Kovesi, ca să nu mai existe dubii. Uite-așa am ajuns iar coleg, acum în boxa acuzaților, cu Mihai și Mircea. Ne vedem în instanță”.
Comunicatul Biroului Electoral al Sectorului 1/ 2020
În anul 2020, Biroul Electoral al Sectorului 1 (BES1), condus de procurorul Nicolae Sprincu, a dat publicității, un comunicat în care a anunțat că prezentarea imaginilor din BES1 de către televiziuni „a fost denaturată în scopul inducerii în eroare a publicului” și preciza că niciun sac cu voturi nu a fost scos din încăperea securizată.
Astfel, în comunicatul Biroului Electoral Sector 1 transmis în 2020, se arată următoarele:
„Având în vedere informațiile și imaginile apărute în spațiul public, prin care se induce ideea că membri ai Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector1 ar fi facilitat sustragerea din încăperea securizată a unor saci cu voturi, întreagă prezentare în spațiul public începând cu seară zilei de 30.09.2020 fiind denaturată în scopul inducerii în eroare a publicului, va aducem la cunoștință următoarele:
Cu titlu preliminar facem precizarea că toți membrii Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 și-au desfășurat activitatea în mod continuu, începând cu data de 27.09.2020, ora 06.00 si până la data de 29.09.2020, în jurul orei 03.00. Activitatea a fost reluată la data de 29.09.2020, în jurul orei 09.30 și s-a finalizat la data de 30.09.2020, în jurul orei 01.30.
În perioada dintre 29.09.2020, ora 03.00 si 30.09.2020, ora 09.30, în care sediul Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1 a fost închis, acesta a fost păzit de către o persoană din cadrul Jandarmeriei. Mai mult, pentru a evita orice suspiciune, împreună cu jandarmul au stat atât membrul Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 din partea PSD, cat si doi candidați din cadrul USR.
Accesul în încăperea în care sunt depozitate materialele electorale se face doar la cererea președintelui sau a locțiitorului Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1, jandarmul întocmind de fiecare data un proces-verbal de predare-primire a încăperii.
În imaginile prezentate publicului, imagini filmate în noaptea de 28/29.09.2020, apare președintele Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 care, împreună cu președintele secției de votare, au intrat în camera pentru a ridica sacul care conține semnăturile votanților. Alături de aceștia se aflau și reprezentanți USR-PLUS, care în conformitate cu dispozitiile art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, au solicitat sa participe la procedura, cerere admisă de către președinte tocmai pentru a se asigura transparența procesului electoral.
Activitatile desfășurate în interiorul încăperii au avut ca obiect exclusiv ridicarea unui sac care conținea lista cu semnăturile votanților, sac care a fost înmanat președintelui secției de votare. Ulterior, semnăturile de pe listele electorale au fost numarate din nou de către președintele secției de votare, sub coordonarea unui membru al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1, pentru a verifica dacă acestea coincid cu semnăturile notate pe procesul-verbal de consemnare a rezultatelor votării, conform dispozițiilor art. 6 din hotararea nr. 98 din 15.09.2020 a Biroului Electoral Central.
Persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1 și lucrează în cadrul Primariei Sector 1, fiind desemnaă în aceasta calitate în conformitate cu dispozițiile art. 121 alin. 22 din Legea 115 din 2015.
Facem precizarea că la secțiile de votare unde au fost constatate probleme, s-a procedat fie la renumararea buletinelor de vot, fie la renumerarea semnăturilor alegatorilor sau a buletinelor de vot anulate, pentru a se verifica dacă datele consemnate în procesul-verbal reflecta realitatea, în conformitate cu prevederile hotărârii nr. 98 din 15.09.2020 a Biroului Electoral Central.
Persoana care apare în alt cadru al filmarii, într-un colt al încăperii și asează un sac, este un membru al Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1, iar acel sac conține procesele-verbale ale unei secții de votare. Procesele-verbale de la toate secțiile de votare la care au fost probleme, în sensul că nu se reușea inchiderea cheilor, au fost depozitate in acel colt, presedintii sectiilor de votare fiind sunati ulterior, pentru a se prezenta la sediul Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1 in vederea rezolvarii problemelor si validarii rezultatelor sectiei.
Renumararea voturilor valabil exprimate a avut loc exclusiv în interiorul acelei încăperi, în prezența președintelui secției de votare și a cel puțin unui membru al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1. În unele cazuri, președintele a fost însoțit de membri ai secției de votare respective. În niciun caz, saci conținând buletine de vot nu au părăsit încăperea.
Mai mult, urmare a prezentei unui numar ridicat de președinți ai secțiilor de votare, candidați și observatori în incinta Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1, prin adresele din data de 29.09.2020, președintele Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 a solicitat Jandarmeriei suplimentarea nr posturilor de pază amplasate în proximitatea sălii unde erau depozitate buletinele de vot, listele și rechizitele.
Referitor la prezența dlui Dan Barna în incinta sediului Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1, precizăm ca acesta s-a prezentat în noaptea de 28/29.09.2020 pentru a solicita informații cu privire la stadiul verificării proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor alegerilor, posibilitate pe care o avea orice persoană, întrucât în acea încăpere se află și registratura Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1. Mai mult, persoanele ce apar în poza diseminată în spațiul public, fac parte din personalul tehnic auxiliar ce se ocupă de evidența secțiilor de votare care au fost finalizate”.
Plângerea PSD împotriva procurorului
La momentul respectiv (anul 2020), PSD a depus plângere penală la Secția Specială împotriva procurorului Nicolae Sprincu, care conducea Biroului Electoral al Sectorului 1 (BES1). Plângerea respectivă a fost redactată de Mihai Dragăn, avocatul lui Daniel Tudorache.
Mihai Dragăn susținea că:
- hotărârile și măsurile birourilor electorale ar trebui aprobate de plen cu majoritate,
- Sprincu nu a cerut reprezentanților partidelor în BES 1 acordul ca cineva să pătrundă în încăpere.
Anchetă declanșată de un procuror al Secției Speciale
Procurorul Sorin Iaşinovschi, de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, cel care a condus ancheta în care trebuiau renumărate voturile de la alegerile locale pentru Primăria Sectorului 1, a acordat în vara anului trecut un interviu postului tv Kanal D. Procurorul a afirmat că au fost fraude în stabilirea rezultatului final, în urma cărora Clotilde Armand, de la USR-PLUS, a câștigat competiția electorală cu Dan Tudorache, de la PSD.
Iaşinovschi Sorin Eugen a demisionat din funcţia de procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorul Iașinovschi este cel care instrumenta dosarul prezumtivelor fraude la alegerile pentru primăria Sectorului 1, dosar deschis după ce fostul primar Dan Tudorache a depus plângere în cazul președintelui Biroului Electoral al Sectorului 1, Nicolae Sprîncu.
Răsturnare de situație în dosarul fraudării alegerilor de la Sectorul 1. Procurorul care s-a ocupat de caz şi-a dat demisia
Într-o hotărâre publicată online, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis că Iaşinovschi Sorin Eugen, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, a fost eliberat din funcția de procuror.
„Marți, 24 mai 2022, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţia de procuror, prin demisie, începând cu data de 1 iunie 2022, a proc. Sorin-Eugen Iasinovschi, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava”, scrie site-ul juridice.ro
Potrivit deciziei, Iaşinovschi Sorin Eugen, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, a fost eliberat din funcție cu o majoritate de voturi, 5 colegi votând da, în timp ce unul nu a susținut această demisie.
Procurorul de caz de la SIIJ le-a cerut în februarie polițiștilor să redeschidă toți sacii cu buletinele de vot și procesele verbale de la secțiile de votare din Sectorul 1, organizate pentru alegerile locale din septembrie 2020.
Zece polițiști au fost desemnați să se ocupe exclusiv de punerea în aplicare a solicitării venite de la SIIJ, iar termenul de soluționare era 8 aprilie 2021.
De atunci, dosarul s-a tot tărăgănat, mai ales că procurorul Sorin Iaşinovschi a făcut nu mai puțin de 166 de disjungeri în dosarul fraudei electorale de la Sectorul 1, ceea ce i-a făcut pe mulți să considere că se încearcă să se pună cruce dosarului.
Clotilde Armand poate răsufla uşurată
Amintim, că fix în urmă cu un an, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii dezbătea cererea de eliberare din funcţie, prin pensionare, formulată de Eugen Sorin Iasinovschi, procuror în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procurorul Sorin Iaşinovschi, de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, cel care conduce ancheta în care sunt renumărate voturile de la alegerile locale pentru Primăria Sectorului 1, a acordat în vara anului trecut un interviu postului tv Kanal D. Procurorul a afirmat că au fost fraude în stabilirea rezultatului final, în urma cărora Clotilde Armand, de la USR-PLUS, a câștigat competiția electorală cu Dan Tudorache, de la PSD.
Imediat după precizările lui Iașinovschi, procurorul general al României, Gabriela Scutea s-a arătat deranjată de cele spuse de acesta și a precizat că procurorii au obligaţia să respecte legea privind accesul la informaţiile publice şi ghidul CSM privind comunicarea publică.
În luna ianuarie 2022, secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a analizat cauza disciplinară ce îl viza pe procurorul Eugen Sorin Iasinovschi, întrucât a produs „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.
Atât anchetarea procurorului Iașinovschi, cât și ancheta desfășurată de el în cazul alegerilor au trenat și nu s-a mai aflat nimic despre numărara voturilor din saci sau despre persoanele implicate. Procurorul Sorin Iaşinovschi a făcut nu mai puțin de 166 de disjungeri în dosarul fraudei electorale de la Sectorul 1, ceea ce i-a făcut pe mulți să considere că se încearcă să se pună cruce dosarului.
Pe 24 mai 2022, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţia de procuror, prin demisie, începând cu data de 1 iunie 2022, a proc. Sorin-Eugen Iasinovschi, procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. La Suceava fusese trimis procurorul, după ce i s-a refuzat prima oară pensionarea.