Actual

Trei judeţe unde nu mai există apă pentru irigaţii. Ce spune ministrul agriculturii despre această situaţie

Trei judeţe unde nu mai există apă pentru irigaţii. Ce spune ministrul agriculturii despre această situaţie

Situația este critică pe Dunăre. În luna iulie, nivelul Dunării a scăzut până la un nivel aproape istoric. În unele zone o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă. Nivelul apei scade alarmant de la o zi la alta, din cauza secetei. Practic, acum ne confruntăm cu una dintre cele mai grave situații din ultimii 30 de ani, spun autoritățile. Un semnal de alarmă îl trage şi ministrul Agriculturii.

Trei judeţe unde nu mai există apă pentru irigaţii. Ce spune ministrul agriculturii despre această situaţie

”Din nefericire, în Teleorman, Olt şi Dolj nu mai avem apă pentru a iriga! Din cauza faptului ca nivelul Dunării a scăzut, la staţiile de pompare din amenajările Giurgiu – Răsmireşti , SPA Pietrişu, amenajarea Viişoara, SPA Roptoare, SPA Gârla Iancului, amenajarea Olt – Călmăţui, SPA Dunărea, amenajarea Terasa Corabia, SPA Celei, staţia Vâlcovia, amenajarea Sadova – Corabia, SPA L1, amenajarea Nedeea – Măceşu, SPA1 Nedeea, amenajarea Calafat – Băileşti, SPA Basarabi, amenajarea Cetate – Galicea Mare, SPA 1, nu mai există nivel de exploatare”, spune ministrul.

El arată că ”apele s-au îndepărtat de ţărm, cu toate măsurile luate pentru a draga canalele de aducţiune, nu mai avem apă la prize”.

”La Zimnicea o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă. În perimetrele în care s-a irigat, starea de vegetaţie este bună, culturile nu sunt afectate. Acum toată atenţia se îndreaptă spre lucrările de investiţii, urmărindu-se graficele de execuţie, impunându-se un ritm accelerat al lucrărilor, în aşa fel încât să ne realizăm programul de investiţii pentru reabilitarea sistemului de irigaţii din România”, precizează ministrul.

Petre Daea arată că, împreună cu directorul general al ANIF, cu specialiştii din teritoriu, au convenit la faţa locului să prioritizeze lucrările.

”Întreruperea pompării apei în sistem o transformam într-o bună oportunitate de executare a lucrărilor în staţiile de pompare şi de impermeabilizare a canalelor de aducţiune şi distribuţie. Ministerul Agriculturii asigură finanţarea tuturor lucrărilor prevăzute în Programul Naţional de Reabilitare a Sistemului de Irigaţii în perioada 2022-2027, aprobat de Parlamentul României”, mai spune ministrul.

Programul de Reabilitare a Sistemului de Irigaţii in România este obiectiv prioritar pentru Ministerul Agriculturii. Petre Daea, îi asigură pe fermieri că lucrările de investiţii din infrastructura principală se vor realiza la timp. „Bani avem, să nu mai irosim timpul!”

În dreptul oraşului Galaţi, o fâșie de nisip desparte în două apele Dunării. Insula a apărut prima dată în urmă cu câțiva ani, iar de atunci aici s-au tot depus aluviunile, iar teritoriul a căpătat proporții tot mai mari.

În anii secetoși se vede cel mai bine și întrucât fenomenul se tot repetă de ceva timp încoace, autoritățile au hotărât să îi ofere celui mai nou teritoriu statut oficial.

Cota Dunării este atât de scăzută la Galați încât mira e îngropată practic în noroi. Din acest moment putem spune că, tradițional, nu mai pot fi făcute măsurători pentru nivelul fluviului.

Autoritățile spun că navigația pe fluviu ar putea deveni periculoasă. Deja câteva nave care transportau barje, în dreptul insulei bulgărești Belene au eșuat, după ce vecinii de la sud de Dunăre nu și-ar fi respectat partea de dragare.

Aplicația de supraveghere prin satelit arată că sunt peste 20 de zone unde nu este garantată deplasarea în siguranță.