Lifestyle

Traumele de care nu pot scăpa cei infectați cu COVID. Ce efecte catastrofale poate avea asupra organismului

Traumele de care nu pot scăpa cei infectați cu COVID. Ce efecte catastrofale poate avea asupra organismului

Traumele de care nu pot scăpa cei infectați cu COVID. Ce efecte catastrofale poate avea asupra organismului!

„În unele cazuri după boală pot apărea anumite afectări la mai multe organe, cum ar fi cardiac, neurologic și mai ales pulmonar”, spune dr. Noemi Porojan Suppini.

Sechelele post COVID îi pot urmări pe pacienții convalescenți pe o perioadă mai lungă, avertizează medicii. Indiferent dacă au avut o formă gravă sau mai ușoară, cei care au trecut prin boală trebuie să își monitorizeze cu atenție funcțiile vitale.

Medicul specialist pneumolog Noemi Porojan Suppini, coordonatorul laboratorului de explorări funcționale de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, spune că în unele cazuri după boală pot apărea anumite afectări la mai multe organe.

„În primul rând, există o monitorizare la domiciliu. Constă în efectuarea pulsoximetriei, practic se măsoară saturația în oxigen de pe deget, respectiv tensiunea arterială, frecvență cardiacă, deci parametrii vitali în principiu. Apoi, ar mai fi vorba de această evaluare mai complexă, deoarece în unele cazuri după boală pot apărea anumite afectări la mai multe organe, cum ar fi cardiac, neurologic și mai ales pulmonar”, a declarat Noemi Porojan Suppini.

Pentru pacienții COVID care au fost spitalizați, medicii recomandă un prim control după 30 de zile de la externare, iar apoi, în funcție de starea de sănătate, la 3 luni, la 6 luni și la un an.