Cerealele ucrainiene vor trece prin Belarus numai dacă vor fi anulate anumite restricții.
Vineri, 03.06.2022, preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că Belarusul este dispus să permită tranzitul pe teritoriul său pentru transporturile de cereale ucrainene către porturile de la Marea Baltică, dar cu condiţia ridicării restricţiilor asupra livrării mărfurilor belaruse prin aceleaşi porturi.
În timp ce Ucraina nu-şi poate exporta cerealele prin Marea Neagră din cauza blocadei ruse, transporturile către porturile de la Marea Baltică via Belarus reprezintă una dintre opţiunile evocate la discuţiile conduse de ONU şi menite să găsească soluţii pentru prevenirea unei crize alimentare ca urmare a războiului pornit de Rusia contra Ucrainei şi care a perturbat exporturile ucrainene, dar şi pe cele ruseşti, ambele ţări fiind mari exportatoare de cereale, scrie presa occidentală.
Care sunt urmările sancțiunilor impuse
De asemenea, Belarusul, un mare producător de potasă, este afectat de sancţiunile occidentale care i-au perturbat exportul acestor îngrăşăminte prin porturile de la Marea Baltică.
Pe de altă parte, sancţiunile Occidentului impuse Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei au afectat şi exporturile de îngrăşăminte ruseşti, situaţie care are ca efect scăderea randamentelor agricole în alte ţări, amplificând astfel riscul unei crize alimentare globale.
Agenţia Belta, potrivit stiripesurse.ro, a relatat:
- ”Într-o discuţie telefonică cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Lukaşenko a transmis că Belarusul este pregătit să elibereze capacitatea necesară în sistemul său de transport feroviar pentru cerealele ucrainene şi a propus organizarea unor discuţii între Belarus, Ucraina şi ţările dispuse să ofere acces în porturile lor”.
- ”În acelaşi timp, lucrul cel mai important, aşa cum a fost menţionat în cadrul discuţiei, este ca aceste porturi – din Germania, Polonia, statele baltice sau Rusia – să fie deschise de asemenea pentru mărfurile belaruse”.De asemenea, secretarul general al ONU, Antonio Guterres a atenţionat că orice acord privind deblocarea transporturilor de bunuri din regiune este încă îndepărtat, întrucât ”faptul că totul este interconectat face negocierea în mod special complexă”.De altfel, preşedintele Lukaşenko, vizat de sancţiuni americane, a propus, nu fără ironie, să livreze lapte pentru bebeluşi Statelor Unite, ţară afectată de mai multe luni de o penurie a acestui produs, devenită o problemă politică majoră pentru preşedintele Joe Biden.
În acest sens, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat: ”Suntem pregătiţi să-i ajutăm pe americani livrându-le alimente pentru bebeluşi. Dacă ei doresc, o putem face chiar de mâine”.