Emisiile de dioxid de carbon provenite de la instalațiile de gaz natural lichefiat din SUA au sărit la 18 milioane de tone pe an. În creștere cu 81% din 2019. Acestea adaugă în atmosferă un volum de gaze cu efect de seră foarte mare. Echivalent cu cel produs de câteva mari centrale pe cărbune, potrivit datelor guvernului Statelor Unite.
Acestea ar putea să se dubleze până la 45 de milioane de tone pe an până la sfârșitul deceniului. Pe măsură ce noi instalații vor fi puse în funcțiune. Încurajate de creșterea cererii de peste mări pentru combustibilul super-refrigerat. Potrivit proiecțiilor companiilor furnizate Agenției pentru Protecția Mediului din SUA. Dar și Comisiei Federale de Reglementare a Energiei.
Transportul de gaze din SUA
Cifrele și previziunile privind emisiile, care nu au fost raportate anterior, reflectă un compromis dificil pentru administrația Biden. Care dorește să stimuleze livrările de combustibil către aliații europeni. Reducând în același timp producția de gaze cu efect de seră la nivel național pentru a combate schimbările climatice.
Casa Albă Biden a declarat că GNL-ul american poate ajuta Europa să își reducă dependența de livrările de gaz din Rusia. Care se confruntă cu sancțiuni occidentale din cauza războiului din Ucraina. Administrația a aprobat cinci licențe de export de GNL din SUA pentru a deservi piața europeană după invazia Rusiei. Casa Albă nu a răspuns la mesajele prin care se solicitau comentarii cu privire la creșterea emisiilor din sectorul GNL.
Reducerea emisiilor poluante
Departamentul pentru Energie, care supraveghează autorizarea exporturilor de GNL, a declarat că finanțează mai multe inițiative. Axate pe reducerea emisiilor de dioxid de carbon de la terminalele GNL și din alte surse. Trimisul special al SUA pentru climă, John Kerry, a declarat anul trecut că emisiile de gaze cu efect de seră reprezintă un „dezavantaj” inevitabil. Dat de creșterea exporturilor de GNL către aliații europeni.
Emisiile de dioxid de carbon de la toate cele șapte instalații de export de GNL în funcțiune din SUA au totalizat 17,6 milioane de tone în 2022. În creștere cu 81% față de 2019, când sectorul avea 6 instalații, potrivit datelor EPA. Până în 2028, cinci proiecte aflate acum în construcție urmează să intre în funcțiune. Producând emisii suplimentare de 27 de milioane de tone pe an, potrivit proiecțiilor companiilor furnizate către EPA și FERC. Aceasta înseamnă peste 45 de milioane de tone pe an până la sfârșitul deceniului. Sau aproximativ 2,5% din emisiile actuale de carbon din industria energetică americană.
Impactul la nivelul climei
Între timp, exportatorii de GNL au renunțat la planurile de a utiliza captarea și sechestrarea carbonului (CCS) pentru a reduce emisiile, conform documentelor de reglementare. Punând sub semnul întrebării viabilitatea acestei tehnologii ca soluție la scară largă pentru impactul industriei asupra climei.
Emisiile de CO2 provenite din procesul de lichefiere a gazului în vederea exportului necesită un consum mare de energie. Și reprezintă doar o etapă din impactul global al industriei asupra climei. Scurgerile de metan în timpul forajului, al conductelor, al transportului și al distribuției contribuie, de asemenea, la poluare. Chiar înainte ca combustibilul să fie utilizat, conform Reuters .