Pe 24 mai 2004, un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu, a explodat la Mihăileşti, judeţul Buzău. Evenimentul s-a sfârșit tragic cu 18 morţi: șoferul, şapte pompieri, opt localnici şi doi jurnalişti ai postului Antena 1, dar şi 13 răniţi grav. În fiecare an, memoria celor dispăruți este comemorată la monumentul ridicat pe locul craterului de peste şapte metri adâncime produs de explozie.
Tragedia de la Mihăilești – 18 ani de la explozia pe roți. Povestea unui dezastru unic în România
Au trecut 18 ani de la unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în ultima jumătate de secol în România.
După un an de la tragedie, în memoria lor a fost ridicat un monument din marmură chiar pe locul unde explozia a produs craterul uriaş. Supravieţuitorii exploziei revin an de an, copleşiţi de emoţia momentului, la locul unde viața lor avea să se schimbe pentru totdeauna, dar și pentru a aprinde lumânări în memoria colegilor pentru care totul s-a terminat în dimineaţa zilei de 24 mai 2004.
Puternica deflagrație s-a produs după ce un camion încărcat cu azotat de amoniu a luat foc, iar câțiva martori au alertat pompierii și poliția, iar în timp ce echipele de intervenție încercau să stingă flăcările, încărcătura autovehiculul a explodat. În urma aceste explozii, un crater imens s-a creat în asfalt, iar șoseaua a fost distrusă pe o porțiune însemnată.
Un crater cu adâncime de peste 6,5 metri și un diametru de 21 metri s-a format în jurul locului exploziei, iar bucăți de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri, afectând acoperișurile mai multor case din zonă.
Cei trei reprezentanți ai firmelor care au asigurat transportul și livrarea azotatului de amoniu, Ionel Ionuț Neagoe, administratorul Ney Transport SRL, Mihai Gună, patronul Mihtrans SRL și Ion Gherghe, fost director al combinatului Doljchim din Craiova au fost condamnați la câte patru ani de închisoare.
Explozia de la Mihăilești este denumirea generică sub care este cunoscut unul din cele mai grave accidente produse pe șoselele din România.
Persoanele care și-au pierdut viața la Mihăilești
- Alin Magearu, 37 de ani
- Buzău Camelia Simion, 50 de ani, Râmnicu Sărat
- Daniel Pelmuş, 37 de ani, Mihăileşti, Buzău
- Doru Mihai Mihalache, căpitan, 33 de ani, Buzău
- Elena Popescu, reporter, 26 de ani, Valea Râmnicului, Buzău
- Emil Şerbu, Valea Râmnicului, Buzău
- Florin Valentin Oprea, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău
- Georgian Medeleanu, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău
- Ion Tudose, 34 de ani, Mihăileşti, Buzău
- Ionuţ Ovidiu Barbu, cameraman, 25 de ani, Buzău
- Liviu Stan, locotenet post-mortem, 23 de ani, Tisău, Buzău
- Marian Ailincăi, 26 de ani
- Nicolae Jianu, locotenent post-mortem, 25 de ani, Ruşeţu, Buzău
- Rica Ionescu, 34 de ani, din Mihăilești, Buzău
- Romeo Necula, maior post-mortem, 35 de ani, Verneşti, Buzău
- Valentin Cezar Manta, locotenent post-mortem, 21 de ani, Tisău, Buzău
- Valentin Magearu, 23 de ani, Buzău
- Roman Marcu Florin, 36 de ani, Craiova, şoferul TIR-ului