Traficanţii de droguri sau cei care pun la dispoziţie locuri amenajate în scop de consum riscă pedepse cu închisoarea până la câțiva ani.
Câți ani de închisoare riscă persoanele care se ocupă cu activități care implică drogurile
Potrivit unui proiect pentru modificarea Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, adoptat în şedinţa de luni, 27 iunie 2022, a Senatului, traficanţii de droguri sau cei care pun la dispoziţie locuri amenajate în scop de consum riscă pedepse cu închisoarea de la 7 la 15 ani, citează stiripesurse.ro.
„Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea. extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă faptele prevăzute (…) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”, au declarat deputaţii PNL care au iniţiat acest proiect.
Ce pedespe mai sunt prevăzute în proiectul de act normativ
De asemenea, respectivul proiect de act normativ prevede și pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, procurarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri pentru consum propriu, fără drept”.
Iar dacă faptele menţionate privesc droguri de mare risc, pedeapsa este detenţie de la 2 la 7 ani, potrivit aceleiași surse citate.
Totodată, potrivit aceluiași proiect de act normative, pedepse cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi riscă şi cei care pun la dispoziţie, „cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri”.
Dependența de droguri din perspectiva inițiatorului proiectului de act normativ
„Indiferent de cauză, dependentul de droguri este o persoană care este prinsă emoţional şi fizic de droguri şi a cărui viaţă este centrată în jurul obţinerii acestor droguri. Dependenţa il afectează pe toate planurile: fizic, emoţional, socio-profesional şi spiritual. De aceea, consider că înăsprirea legislaţiei în acest domeniu, a pedepselor mai ales pentru cei care sunt traficanţi de droguri este absolut necesară”.
Proiectul de act normativ în discuție a fost transmis spre dezbatere şi adoptare de către forul decizional, respectiv Camera Deputaţilor din Parlamentul României.