Lifestyle

Tradiții și obiceiuri de Anul Nou

Tradiții și obiceiuri de Anul Nou

Noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie este numită îngropatul Anului sau Revelionul. De Anul Nou cete de colindători fac urări de sănătate, belșug și bucurie, iar în dar primesc vin, cârnați, colaci și bani. Se spune că aceia care nu primesc cetele de colindători vor avea necazuri și sărăcie în anul ce vine.

În satele românești, se ppregătesc de urat, respectând datinile și obiceiurile din timpul sărbătorilor de iarnă cetele de băieți, iar în ajunul Anului Nou, mai pe înserat, își fac apariția ”mascații”.

Umblatul cu Capra

Umblatul cu Capra tine de la Crăciun până la revelion. Capra se alcătuiește dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră, care se învelește cu hârtie roșie, peste care se pune o altă hârtie, neagră, mărunt tăiată și încrețită, sau se lipește o piele subțire cu păr pe ea. În Oltenia și Muntenia, capra este denumită ”brezaia”, iar obiceiul se practică mai ales de Anul Nou.

Umblatul cu Ursul

Umbaltul cu Ursul este întâlnit de Anul Nou, doar în Moldova. Ursul este întruchipat de un flăcău purtând pe cap și umeri blana unui animal, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roșii.

Umblatul cu Sorcova

Numele de sorcovă vine de la cuvântul bulgar ”surov” (verde fraged), aluzie la ramura abia îmbobocită, ruptă dintr-un arbore. Sorcova joacă întrucâtva rolul unei baghete magice, înzestrată cu capacitatea de a transmite vigoare și tinerețe celui vizat. Umblatul cu Sorcova reprezintă bucuria copiilor, care poartă o crenguță înmugurită de copac sau o sorcovă confecționată dintr-un băț în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată.

Strigătul peste sat

Strigătul peste sat este ceremonialul nocturn al cetelor de feciori pentru judecarea publică a celor care au încălcat regulile comunității. Obiceiul este însoțit de aprinderea focurilor, pentru curățarea relelor și alungarea spiritelor rele.

Plugușorul

Plugușorul este întotdeauna însoțit de strigături, pocnete de bici și sunete de clopoței, iar la sate este destl de complex. În prima zi a noului an, de Sfântul Vasile, se merge cu Plugușorul, obicei ce invocă prosperitatea și belșugul pentru gospodăria celui care primește colindătorii, potrivit Digi 24.