Actual

Tradiții de Paște. Motivul important pentru care credincioșii merg la biserică la slujba de Înviere pentru a lua lumină

lumina

Sfânta Lumină este una dintre marile minuni ale Creştinismului, care se arată de Paştele Ortodox la Ierusalim, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare.

Tradiții de Paște. Motivul important pentru care credincioșii merg la biserică la slujba de Înviere pentru a lua lumină

Cu ocazia Paștelui ortodox, credincioșii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece în fiecare an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui.

În cadrul ceremoniei, Patriarhul grec al Ierusalimului înconjoară Sfântul Mormânt alături de un sobor de ierarhi şi de preoţi. După procesiune, Patriarhul intră cu 33 de lumânări în Sfântul Mormânt, unde se crede că Lumina Sfântă coboară şi le aprinde.

La miezul nopţii, creştinii cântă împreună cu preoţii „Hristos a Înviat!”. Slujba de Înviere se încheie dimineaţa, dar cei mai mulţi dintre creştini pleacă după ce au luat Lumina Sfântă. De la slujbă, creştinii trebuie să plece cu lumânarea aprinsă şi să meargă aşa cu ea până acasă, unde, după ce fac semnul Crucii, o sting în pragul de sus al uşii de la intrarea în casă.

Acest gest simbolizează lumina care ne luminează pe noi şi spaţiul în care trăim. Lumânarea de la Înviere se ţine în casă şi se aprinde la nevoie, când creştinul se roagă pentru ceva special, pentru diferite trebuinţe.

În anumite situații, unele persoane nu știu ce ar trebui să facă cu lumânarea după Înviere și consideră de cuviință că cel mai bine ar fi să o arunce. Acest lucru este complet greșit, sunt de părere preoții. Aceștia consideră că lumânarea pe care o aprindem în noaptea de Înviere reprezintă jertfa  pe care o aducem înaintea lui Dumnezeu, motiv pentru care ea nu ar trebui aruncată sub nicio formă.

Există și credincioşi care, cu încuviinţarea preotului, păstrează lumânarea pentru a o aprinde în momentele de încercare, de primejdie, de boală sau când este vreme rea. De asemenea, mai poate fi aprinsă la locul destinat aprinderii de lumânări de la biserică sau la mormintele celor dragi.

La catolici, credincioșii se adună în biserici pentru sărbătorirea Vigilenței Pascale, ce presupune sfințirea Focului și apoi împărțirea lui către credincioși. Acesta este aprins de un episcop și sfințit și nu vine de la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim, precum e obiceiul creștinilor ortodocși.