„Nimănui nu-i pasă de acești copii. Totul este despre bani”, spune Vișinel Bălan, fost subsecretar de stat în cadrul Ministerului Familiei, care iese acum și face publice, după ce a încercat din gresu să reformeze acest sistem, informații mai puțin știute din ceea ce se întâmplă, într-adevăr, într-o astfel de unstituție publică. A fost încrezător la început, era mândru de realizările sale, însă a descoperit mai apoi că a fost chemat la minister doar pentru a fi mai bine supravegheat.
Vișinel Bălan este un activist cunoscut pe partea aceasta a societății civile, se imolică foarte activ în acțiuni ce țin de protejarea copiilor abandonați, de a le aduce tot timpul un zâmbet pe buze, de a face din acest sistem ceva mai bun. Și el știe foarte bine despre, căci a petrecut o bună parte din viață într-un centru de plasament, fiind copil instituționalizat în perioada 1987 – 2013. Nemulțumit de cum gestionează statul situația acestor copii din România, a vrut o schimbare, a dvenit cu timpul vocea acestei comunități în spațiul public. „Nu putem vorbi de un interes al statului, este o bătaie de joc. Este doar la nivel de denumire, aceste instituții au avut interes să se protejeze pe ele, suntem într-o fază în care ei se neagă pe ei, nu există ca ei să facă ceva. Este adevărat că a fost o perioadă tristă cât am fost eu acolo în plasament”, povestește Vișinel Bălan.
În sânul Ministerului Familiei
Activistul este un om citit, cu carte, căruia i-a plăcut să învețe cum să facă mai bine în practică ceea ce își dorește, să îmbunătățească situația copiilor din centrele de plasament. În aceste eforturi ale sale, a ajuns și în cadrul unei instuții de stat, Ministerul Familiei și Solidarității Sociale, asta la început de 2022, pe când la cârmă se afla Gabriela Firea. „Ea nu mai este, am fost sunat din anturajul meu de avocații care mă ajută și mi s-a zis că ei la minister caută pe cineva, mi-au zis că Firea vrea să mă vadă, M-am văzut pe 19 ianuarie 2022, am stat de vorbă vreo 2 ore și jumate față în față și am discutat probleme din sistem. Mi-a spus că am libertate șă reformez Protecția Copilului. Am zis ok, sună bine. Pe 3 martie am fost numit, Firea s-a bazat pe activismul meu”.
Însă, mai apoi, au apărut, într-adevăr, și probleme, nu la foarte mare distanță de timp: „Mi-au dat cel mai prăpădit birou la ultimul etaj și mi se tot repeta zilnic „te rog frumos să stai cuminte, dacă nu ne deranjezi totul merge perfect”, la care eu zic „stați că nu am venit ca să stau cuminte am veni să fac ceva”. Mi se tot repeta „sistemul trebuie să aibă încredere în tine” imediat m-am dus cu 24 de măsuri care mi se păreau necesare, am tot fost amânat”, povestește Vișinel Bălan.
„Tu reprezinți un pericol”
Abia mai apoi, acesta spune că și-a dat seama că a ajuns să ocupe respectiva funcție nu pentru a face vreo revoluție în sistem și să fie înghițit cu totul de acesta, să fie controlat mai ușor. Asta pentru că, probabil, Vișinel Bălan reprezenta un pericol pentru acest sistem și aranjamentele din spate. „Eu aveam un background m-au luat pentru imagine ei, îmi repetau asta: până nu are încredere sistemul în tine nu putem să te lăsăm! Tu reprezinți un pericol, pe funcția pe care ești, reprezinți un pericol pentru noi”, mai spune activistul, care povestește mai apoi că a rămas surprins de întreaga caracatiță din spate, mai ales când se întâlnea cu un reprezentant al Serviciului Român de Informații (SRI), iar acesta îi relata exact ce urmează să se întâmple.
„E interesant, cel puțin în percepția mea, când mă întâlneam cu SRI, fiind demnitar aveam acces la un reprezentant care se ocupa de mine pe durata mandatului, și el, persoana care era delegată, mi-a spus să nu cedez presiunilor, ba chiar primeam informații în timp real în care eram informat de ce o să mi se întâmple”, povestește fostul subsecretar de stat.
Banii fac lumea copiilor să se învârtă
„Nimănui nu-i pasă de acești copii. Totul este despre bani”, este declarația lui Vișinel acum, după ce a părăsit mediul public. Nu mai ocupă acum nicio funcție în cadrul ministerului Familiei, dezamăgit fiind de cele descoperite acolo și de cum gândesc oamenii din interior. „Un copil instituționalizat, astăzi,se cheltuie între 4.000 și 12.000 de lei pe lună, gândește-te că ai 50 de copii, care nu beneficiază de terapie, stau in mizerie. Statul alocă banii, dar noi, la centrele, le dăm o chiflă și aia e”, mai spune activistul.
Acesta spune că a venit cu o propunere de schimbare, însă a fost oprit chiar de societatea civilă. „Eu m-am dus să spun că „gata stop, centrele acestea se desființează”. Am venit cu un plan în care am spus că aceste centre în 6 luni dispar. Au venit societatea civilă acest FNOPC (Federatia ONG pentru copil – n.r.) că dom’le această este presiune că nu poți să muți copii, că este traumatizant ce faci”. Păi noi de 33 de ani spunem că desființăm centrele nu mai spun că au fost obligații ale statului român în fața UE că desființăm aceste centre, s-au pompat sute de milioane de euro pentru desființarea acestor instituții monstru. A fost un șoc să văd această federație de copii care au venit și mi-au spus te rog las-o mai moale, Mi-au făcut memoriu, mi-au cerut demisia după care m-au sunat. Înainte să plece în vacanță reprezentantul FNOPC mi-a spus știi o să trimit ceva mâine doamnei ministru, dar să nu te aprinzi este doar așa să mai temperăm presiunea organizațiilor”.
Altă realitate
Vișinel Bălan este de părere că Ministerul Familiei reprezintă „o altă realitate”, că oamenii ce fac parte din această instituție nu ar dori să vadă adevăratele probleme și că i-ar împiedice pe cei care, de fapt, chiar ar dori să aducă o schimbare: „Oamenii ăia de la minister trăiesc in altă realitate, sunt copii care trăiesc în altă realitate, sunt copii care se sinucind și ei zic că nu este abuz în centre”.
„În 33 de ani sistemul nu s-a schimbat este la fel, doar că nu se mai vorbește despre asta”, mai spune fostul cubsecretar de stat. „Eram șocat, am fost șocat cum sistemul caută pârghii pentru a-ți limita șansa să apere acei copii”, adaugă Vișinel Bălan.