Actual

Totul despre măririle salariale din învațamant. Cuvintele ministrului muncii, Marius Budai

marius-constaantin budai, ministrul muncii si solidaritatii sociale (sursă foto: mmstiri.ro)
sursă foto: mmstiri.ro

Tensiuni în jurul grevei profesorilor nu par să se stingă, cu toate că a fost adoptată o ordonanță de urgență cu mai multe prevederi.

Profesorii și sindicaliștii spun așa: „singura și de fapt, principal noastră solicitare nu este trecută în această ordonanță de urgență și anume, majorarea salariilor în grila salarizării, da, să fie scrise negru pe alb toate condițiile”.

Ce spune despre asta ministrul muncii Marius Budăi

Marius Budăi: ”Eu cred că actuala coaliție, în această discuție și până acum, ceea ce am spus, am și făcut, a arătat cu determinare că putem și vrem să ne ținem de cuvânt și să facem ceea ce promitem, că acesta este sensul. Şi să luăm puțin cu o săptămână în urmă, nu foarte mult, nu facem istoric, când am spus foarte clar că personalul nedidactic, de exemplu, va fi la nivelul de salarii prevăzut în grila pentru 2022, adică la nivelul maximum. Imediat, vineri, a fost ordonanță de urgență, am rezolvat acest lucru. S-a discutat, s-au spus pe medie creșterile, s-a spus creșterea de 1.000 de lei și creșterea de 400 de lei. Imediat am pus în transparență publică, am pus în transparență publică ordonanța, toate sindicatele din educație au văzut-o, au venit completări la ordonanță şi am completat cu bibliotecarii, cu psihologii, cu asistenții sociali, cu cei care nu erau pe anexa personalului didactic sau didactic auxiliar. Vorbesc de Anexa 1 din legea salarizării. Deci, s-a dezbătut noaptea, seara, ordonanța și a doua zi dimineață, până la a se prezenta ordonanța în Comitetul Economic Social. Ordonanța a fost dezbătută cu sindicatele și am preluat toate observațiile sindicatelor, cele precizate anterior”.

Sindicatele au primit documentul

Marius Budăi: ”Au primit și documente, au venit și documente scrise la Ministerul Muncii cu solicitările dumnealor privind drepturile salariale. Acum, în ordonanță și este… un act normativ este împărțit în două. Avem ordonanța și avem nota de fundamentare. În ordonanță s-au prevăzut drepturile salariale, da? Deci drepturile salariale care intră în vigoare începând de ieri au intrat în vigoare deja. Ordonanța este publicată în Monitorul Oficial și are numărul 53 din data de 1 iunie. Au intrat în vigoare de ieri. În ordonanța se prevăd drepturile, în nota de fundamentare se prevede fundamentul de la care plecăm, principiul, fundamentul de la care plecăm în discuțiile privind noua lege a salarizării. Nota de fundamentare este semnată de doi miniștri coinițiatori, ministrul muncii, ministrul educaţiei, de un vicepremier, în speţă Sorin Grindeanu, şi de alți doi miniștri avizatori, care sunt Finanțele și Justiția.

Marius Budăi: ”Adică eu cred că este garanție de la miniștrii iniţiatori, de la finanțe, că se asigură, de la justiție, de la vicepremier. Deci, ca să conchid, suntem extrem de determinaţi și asigurăm, cu respect, cadrele didactice că tot ce s-a discutat cu noi s-a întâmplat şi se va întâmpla în continuare”.

Marius Budăi: ”Este semnătura a patru miniștri și a unui vicepremier, semnătura pe un document care însoțește, este baza ordonanței de urgență care prevede drepturile și nota de fundamentare, prevede principii”.

Multe semnături

Marius Budăi: ”Toți cei cu care am discutat până acum ne-au recomandat, și vorbesc de constituționaliști, de justiție, de oameni care lucrează în domeniu, ne-au recomandat și ne-au spus că nu putem să spunem într-o lege ce respectăm în alte legi, dar putem în nota de fundamentare și în urma dezbaterilor pe care le-am avut cu sindicatele și pentru că este o problemă publică, nota de fundamentare fiind o notă de fundamentare de modificare a actualei legi a salarizărilor, da, pentru că noi cu ordonanța de urgență asta am modificat legea actuală a salarizării. Deci, în nota de fundamentare, pentru că vorbim că nu poți, nici în orice notă de fundamentare, pentru că vorbim de salarizare, putem pune principiul la care ne angajăm prin semnătură, prin documentul oficial. Repet, un vicepremier, patru miniștri extrem de, doi miniștri coinințiatori și cel mai important, niște avizatori, pentru că sunt două ministere avizatoare importante: Ministerul de Finanțe și Ministerul de Justiție. Să punem în nota de fundamentare fundamentul de la care plecăm în discuțiile pe noua lege a salarizării. Vorbim de salarizare”.

Au crescut deja

Marius Budăi: ”E mesajul că salariile deja au crescut de la 1 iunie. Salariile deja au crescut. Așa cum ne-am angajat și cum scrie într-un document oficial al Guvernului. Este document oficial. Așa cum ne-am angajat, următoarele discuții care vor începe în curând pe noua lege a salarizării va avea ca principiu de bază salariul debutantului să fie salariul mediu brut de țară utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”.

Marius Budăi: ”Cred că, sper că am fost destul de explicit. Dacă pe parcursul zilei se mai simte nevoia să explic, din respect pentru cei pentru cei 300 și ceva de mii de persoane care lucrează în educație, pentru peste trei milioane de copii și părinții lui, vă rog să mă sunați. În orice moment vă voi răspunde și voi relua explicațiile și vă stau la dispoziție. Din respect ceea ce am menționat anterior”.

Marius Budăi: ”Un act normativ semnat de Guvern, în speță nota de fundamentare și ordonanța de urgență este certitudine în recomandare. Unu, doi, despre avizul CES, avizul CES este consultativ și am văzut motivul despre care s-a spus că a  dat avizul negativ, dar ordonanța de urgență și oportunitatea este a Guvernului, iar  avizul Consiliului Legislativ este favorabil, repet favorabil, cu observații. De aia este Consiliul Legislativ, ca atunci când construiește o lege să fie și Consiliul Legislativ care să spună să modifici unele aspecte astfel încât să fie un control înainte de, da, ante, înainte de a ajunge legea în Guvern sau în Parlament pentru a fi constituțională sau pe tehnică legislativă. Nu e niciun aviz negativ de la Consiliul Legislativ. Arătăm toată deschiderea noastră. Da, ordonanța de urgență a fos la dispoziția tuturor, postată și pe site Ministerului Muncii și pe site-ul Ministerului Educației. Guvernul, Coaliția a preluat toate observațiile domnilor profesori, toate, repet, ca să se înțeleagă și le-am trecut în ordonanță. Mai mult de atât va fi dezbătută și în Parlament și putem discuta exact aceste dezbateri. Și cred că am arătat deschidere, fermitate și determinare să să îndeplinim ceea ce am spus”.