Lifestyle

Totul despre durerea de șold. Care sunt cauzele principale și cum faci să o ameliorezi!

Totul despre durerea de șold. Care sunt cauzele principale și cum faci să o ameliorezi!

„Durerea de șold poate fi produsă de un mecanism traumatic sau de contextul unei boli degenerative, inflamatorii, infecțioase sau tumorale”, explică Antonio Narváez, șeful Serviciului de Traumatologie al Spitalului Internațional Vithas Xanit (Malaga), pentru CuídatePlus, recunoscând că este o cauză frecventă a vizitelor la traumatolog la diferite vârste, deși poate fi mai frecventă la sportivi și la vârste înaintate ale vieții.

Acest specialist descrie că „cele mai frecvente simptome sunt durerea în zona inghinală, în regiunea gluteală și în aspectul lateral al șoldului. Dacă este un proces infecțios, poate fi însoțit de febră; în imagini degenerative, putem observa rotația membrului și flexia șoldului. De obicei, nu se observă inflamații, deoarece este înconjurat de grupuri musculare puternice ”.

În plus, traumatologul a consultat comentarii că durerile de șold în repaus – noaptea, de exemplu – sunt legate de boli inflamatorii, tumori sau procese infecțioase.

Dureri de șold, pe vârste

În ce moment al vieții este cel mai frecvent durerea de șold și de ce? Narváez afirmă că fiecare vârstă are patologia sa cea mai frecventă, descriind următoarele:

În copilărie putem vedea o imagine a durerii după un proces viral numit „sinovită tranzitorie a șoldului”, care este benignă și trece în câteva zile cu medicamente și odihnă.

La sfârșitul copilăriei, putem observa boala Perthes, care se manifestă cu șchiopătare, deoarece aportul de sânge către capul femural nu ajunge bine. Din fericire, este foarte rar.

În adolescență, poate apărea o boală legată de placa de creștere numită „epifizioliză a capului femural” și constă într-o deplasare a capului femural prin placa de creștere.

La tineri și sportivi, poate apărea o boală numită „sindrom femoroacetabular”, care constă dintr-o frecare a gâtului femural cu tavanul în care este adăpostit capul. Este frecvent la practicienii de arte marțiale, fotbal etc.

La adult, o imagine din cauza lipsei de irigații în capul femural numită necroză avasculară, legată de boli de sânge, cum ar fi anemia cu celule secerătoare; boli reumatice; virusul imunodeficienței umane (HIV); alcoolism; boala de decompresie la scafandri; și diabet. Multe dintre ele sunt de cauză necunoscută.

Și cea mai frecventă patologie este cea degenerativă de vârstă avansată, osteoartrita de șold, care este tratată cu o intervenție chirurgicală reconstructivă articulară.
În cele din urmă, specialistul în traume spune că nu există o diferență mare în funcție de sex în bolile de șold.

Tratamente pentru durerile de șold

Tratamentul pentru durerea de șold, în cuvintele lui Narváez, „depinde de patologie și vârstă. Inițial, se recomandă odihna relativă, protecția cu descărcarea membrului și medicamentele analgezice și antiinflamatoare. Dacă nu cedează, în funcție de patologie în cazul în care necesită intervenție chirurgicală, poate beneficia de o artroscopie de șold sau de o proteză de șold ”.

Și în cazul persoanelor care practică sport în mod regulat, durerile de șold necesită și odihnă? „Așa cum am văzut anterior la sportivi, sindromul femoroacetabular este frecvent, pentru care odihna, medicamentele antiinflamatorii și tratamentul de fizioterapie sunt recomandate ca primă măsură”, confirmă traumatologul.

Există întinderi sau exerciții care ameliorează durerile de șold?

Exercițiile moderate în fazele non-acute ale durerii pot ameliora, este întotdeauna recomandat de un specialist sau de un kinetoterapeut. Întinderea cu mișcări la limită poate fi dăunătoare, mai ales la sportivi.

Se pot preveni durerile de șold?

„Durerea de șold este un simptom al unei boli de bază. Conducând o viață sănătoasă, fără a supune șoldurile la exerciții extreme, cu antrenament controlat, putem evita dezvoltarea bolilor ”, indică Narváez.

Când este recomandabil să vă consultați pentru dureri de șold?

După cum subliniază chirurgul ortoped de la Spitalul Internațional Vithas Xanit, „ori de câte ori durerea de șold nu dispare într-o zi sau două, este recomandabil să consultați un specialist. Dacă este rezultatul unei traume, este indicat să nu o întârziați.