În aceste zile, omenirea privește îngrozită cum un om scăpat de sub control, care dă dovadă de lipsă de compasiune și mai ales conștiință, amenință în stânga și în dreapta fără menajamente, cu arma nucleară. Analiștii militari și reprezentanți ai serviciilor de securitate din toată lumea, inclusiv cei români, sunt de părere că Putin ar putea folosi, pentru început bomba nucleară tactică. Despre această armă, ce reprezintă și cât de periculoasă este ea, puteți afla din interviul exclusiv cu un fost comandant NATO, la podcastul România lui Cristache.
Totul despre bomba nucleară tactică. Ce putere de distrugere are, în podcastul exclusiv EVZ. VIDEO
Fostul comandant NATO, generalul de brigadă (r) Mircea Mîndrescu a explicat cum acționează și cât de distructivă poate fi bomba nucleară tactică, asemenea celor cu care Vladimir Putin amenință Occidentul, la podcastul România lui Cristache.
Iată cum a descris generalul motivația care a stat la baza dezvoltării unei astfel de bombe:
”Ea a fost destinată la început prin anii 70 când a apărut acțiunilor și utilizării ei împotriva coloanelor de tancuri sovietice care ar fi invadat Europa, pentru că cei care s-au gândit prima dată la utilizarea mijlocului nuclear împotriva coloanelor de tancuri au fost cei din NATO, care nu aveau îndeajuns de multe forțe convenționale pentru a stăvili Tratatul de la Varșovia, pentru că forțele convenționale erau destul de scumpe.”
Doar un specialist poate observa diferența dintre bombele din primul război mondial și cele moderne, de acum. Și generalul Mîndrescu este în măsură să facă această diferență, pe care ne-o expune și nouă în acest zile triste ale omenirii.
Potrivit fostului comandant NATO:
„Aceste bombe nucleare tactice sunt, în cazul bombelor 61, care sunt cele din timpul celui de-al doilea Război Mondial, când o lansai și după era Dumnezeu cu mila, ele au sistem de ghidaj, au un comutator, cu trei valori, aceeași cantitate, bomba nu se schimbă ca structură, dar modalitatea în care reacția termonucleară este gestionată, face ca nivelul distructiv să aibă cele trei trepte.
Se preconizează faptul că ele ajung și sunt foarte precise, nu este nevoie de o cantitate foarte mare, de un randament foarte mare, pentru că misiunea ar putea fi îndeplinită cu un randament foarte mic. Idealul ar fi ca efectul la țintă să fie atins cu cea mai mică bombă posibilă.”
Ok, dar câte bombe nucleare tactice ar avea Vladimir Putin
Numărul este vehiculat diferit inclusiv în presa internațională. Nu se știe cu exactitate, dar se vehiculează niște cifre.
„Rușii, se vorbește că ar avea două mii de încărcături de nivel tactic: avioane, rachete și unii povestesc de posibilitatea unor proiectile de artilerie. Nu trebuie să uităm că acele rachete Kalibr sau Iskander și ele pot fi purtătoare de încărcături nucleare, pentru că racheta în sine este un vector, un motor, care are un compartiment unde intră încărcătura de luptă.”, a spus generalul.
Există pericolul de contaminare radioactivă ?
O întrebare pe care o avem fiecare dintre noi este exact aceasta: ”există pericolul de contaminare radioactivă?” Și răspunsul este unul pe care nu am fi vrut să îl auzim niciodată.
„Zona în care folosești armamentul nuclear tactic, mai ales dacă numărul loviturilor este mare, este la fel de nocivă, la fel de contaminată radioactiv unde a fost folosită o rachetă de calibru mare”, a ținut să precizeze generalul de brigadă Mircea Mîndrescu, intervievat în podcastul România lui Cristache, un proiect unic marca EVZ.