Jaloanele PNRR sunt o mare îngrijorare chiar și pentru actuala administrație, condusă de Marcel Ciolacu. După ce tentativa de eliminare a pensiilor speciale în Parlamentul României a eșuat, Guvernul României se gândește să aplice o nouă lovitură forței de muncă. Această nouă lovitură este chiar o taxă pe care muncitorii ar putea fi nevoiți să înceapă să o plătească în viitorul apropiat.
Toate cele 27 de state membre ale UE și-au asumat niveluri variate de angajament față de o strategie de redresare în perioada de vârf a epidemiei. Prin ratificarea acordului-cadru, România s-a angajat să pună în aplicare o serie de măsuri pe care CE le-a considerat necesare pentru a profita pe deplin de avantajele PNRR.
Cine va fi afectat?
Restructurarea stimulentelor fiscale, cu o diminuare treptată a unora dintre ele, este una dintre aceste modificări. Aceasta se referă în mod concret la eliminarea unor scutiri fiscale pentru anumite grupe de muncitori din România.
În schimb, noi informații care pot avea impact asupra a cel puțin două grupe de salariați care anterior erau scutite de plata anumitor impozite la bugetul de stat au fost făcute publice de Ministerul Finanțelor. Discutăm aici despre absența unui vot pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, dacă reforma pensiilor este volatilă, iar rezultatele din ultimele zile reflectă acest lucru.
Având în vedere ipotezele din PNRR și decizia de repoziționare a facilităților fiscale, noul ministru de finanțe, Marcel Boloș, introduce un proiect de lege pentru eliminarea scutirii de impozit de 10% din venituri pentru asigurările de sănătate pentru două grupe de salariați, mai exact cei din construcții și agricultură.
PNRR complică situația
Potrivit ministrului Marcel Boloș, proiectul obligă ca toată lumea să plătească impozitul de 10% dacă veniturile depășesc acest nivel.
Salariul mediu pentru cele două grupe a crescut în urma celei mai recente majorări, ajungând la aproximativ 4.200 de lei. Cu toate acestea, lucrătorii din IT sunt cei care plătesc la asigurările de sănătate, datorită faptului că câștigă mult mai mulți bani. Marcel Boloș susține, de asemenea, că situația este delicată, mai ales ca urmare a prezumțiilor din PNRR.
„Discuții sunt în condițiile în care Guvernul a anunțat în repetate rânduri că trebuie să crească încasările la bugetul de stat și totodată avem și un jalon în PNRR care ne obligă să facem acest lucru”, potrivit Playtech.ro.