Social

Toți părinții trebuie să facă ASTA! Apelul unui medic: Asigurați-vă că au cunoștință de fapte

Toți părinții trebuie să facă ASTA! Apelul unui medic: Asigurați-vă că au cunoștință de fapte

Toți părinții trebuie să facă ASTA! Vasi Rădulescu, medic și scriitor, este de părere că părinții ar trebui să vorbească cu copiii lor despre toate efectele alcoolului asupra organismului.

„Dacă am fi atenți doar la reclame, ar putea părea că alcoolul – o bere sau un pahar de vin, o măsură de lichior sau un cocktail sofisticat – este doar un mod de a aduce oamenii împreună și de a-i face fericiți. Beți în mod responsabil, fac cu ochiul reclamele, fără să explice vreodată prețul pe care îl impune consumul frecvent sau excesiv de alcool, în special în anumite etape ale vieții. Pentru că alcoolul nu doar ne îmbată, ne afectează judecata și ne dăunează ficatului: poate avea multe alte efecte negative asupra organismului nostru – inclusiv efecte asupra creierului.

Într-un editorial recent din The BMJ, un trio de oameni de știință a subliniat că există trei perioade în viață în care creierul trece prin schimbări majore și este deosebit de vulnerabil la efectele alcoolului. Două dintre aceste perioade sunt la începutul și la sfârșitul vieții. Atunci când femeile însărcinate consumă alcool, acesta poate afecta creierul în curs de dezvoltare al fătului, ducând la probleme fizice, dificultăți de învățare și probleme de comportament. Atunci când persoanele de peste 65 de ani consumă alcool, acesta poate agrava declinul funcțiilor cerebrale care apar în timpul îmbătrânirii.

Cea de-a treia perioadă este adolescența.

În timpul acestor ani de tranziție între copilărie și vârsta adultă, creierul crește și se schimbă în multe moduri importante care sunt cruciale pentru ca această tranziție să fie de succes. Atunci când adolescenții și adulții tineri consumă alcool, acesta poate interfera cu acest proces de dezvoltare a creierului în moduri care afectează restul vieții lor.

Consumul de alcool la adolescenți și tineri adulți

Potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), alcoolul este cea mai frecvent utilizată substanță în rândul tinerilor din SUA. Deși ratele consumului de alcool și ale consumului excesiv de alcool au scăzut în ultimele decenii, sondajele naționale arată că, în rândul tinerilor și al adulților tineri, unul din cinci raportează că a consumat alcool în ultimele 30 de zile, iar unul din 10 raportează consumul excesiv de alcool. Sondajul comportamental privind riscurile pentru tineri din 2019 a constatat că mai mult de un sfert dintre elevii de liceu au consumat alcool în cele 30 de zile înainte de a participa la sondaj, iar unul din șapte a raportat consumul excesiv de alcool în aceeași perioadă de timp.

Aceasta este o mulțime de tineri care ar putea să își schimbe creierul – și viața – pentru totdeauna.

Iată ce pot și ce ar trebui să facă părinții adolescenților:

Vorbiți cu adolescenții despre alcool și efectele sale – toate. Asigurați-vă că au cunoștință de fapte.Aveți reguli stricte cu privire la consumul de alcool și consecințe în cazul în care aceste reguli sunt încălcate. Da, este normal ca adolescenții să experimenteze, dar dacă aprobați mersul la petreceri cu alcool, consumul excesiv de alcool sau condusul în timp ce se află sub influența alcoolului, acest lucru ar putea literalmente să ruineze viața copilului dumneavoastră – sau să o pună capăt.Faceți cunoștință cu părinții prietenilor adolescentului dvs. și lucrați pentru a avea o responsabilitate comună, comunitară, pentru a-i menține pe toți în siguranță.Dați un exemplu bun. Beți în mod responsabil, exact așa cum încurajează aceste reclame”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe drvasiradulescu.ro.