Social

Tot mai mulți copii cu autism. Care este explicația specialiștilor. Video documentar

Tot mai mulți copii cu autism. Care este explicația specialiștilor. Video documentar
EVZ

Autismul este o tulburare de dezvoltare caracterizată prin dificultăți de comunicare și interacțiune socială, precum și prin comportamente repetitive. Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburărilor autismului/autiste sau de tulburări pervazive de dezvoltare.

Simptome obișnuite ale autismului includ acțiuni repetitive/monomane, contact și comunicare limitată cu alte persoane și interese foarte restrânse. Cauzele specifice sunt încă necunoscute. Răspândirea afecțiunii cognitive este cam de 6 la 1000 de persoane, și este de trei sau patru ori mai des întâlnită la băieți decât la fete.

Tot mai mulți copii cu autism. Care este explicația specialiștilor. Video documentar

De la an la an, numărul copiilor diagnosticați cu autism este în creștere. Un adevăr relevat de studiile internaționale și confirmarea specialiștilor. Totodată, realitatea este evidențiată și de o statistică a Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Constanța.

Specialiștii consideră că nu există o singură cauză a autismului. Există multe teorii referitoare la cauzele autismului, a diferitelor forme de autism, însă nu sunt cunoscute până în prezent cauze specifice care să ducă la autism. Cercetările continuă în acest domeniu. 

Pentru a „scoate” copilul din lumea autismului, sunt necesare zeci de ore de terapie, în fiecare săptămână. Un efort financiar considerabil, având în vedere că în clinicile private costul unei ore de terapie este între 70 – 100 de lei, iar copiii au nevoie între două – patru ore, zilnic.

În aceste condiții, de exemplu, serviciile puse la dispoziție în mod gratuit de DGASPC Constanța, prin centrele sale, reprezintă astăzi o reală speranță pentru vremuri mai bune în familiile care se confruntă cu astfel de situații.

Dar cum arată statistica

„Statistica cuprinde copii diagnosticați cu autism și alte diagnostice asociate, specifice tulburării: retard, ADHD, tulburare de învățare, tulburare emoțională. Numărul acestora este în creștere, dacă luăm în considerare situația comparativă pe ultimii cinci ani: 2018 – 482 copii, 2019 – 505 copii, 2020 – 602 copii, 2021 – 656 copii, 2022 – 720 copii, până în luna august.

Facem precizarea că numărul acestora nu reprezintă numărul real al copiilor care sunt diagnosticați cu TSA – tulburare pervazivă de dezvoltare, ținând cont și de faptul că încadrarea în gradul de handicap este un demers opțional”, a comunicat Carmen Răducu, director al instituției, pentru media locală.

În Constanța de acești copii se ocupă Complexul de servicii comunitare „Orizont” . La nivelul țării, AUTISM ROMANIA (Asociația Părinților Copiilor cu Autism) are drept misiune apărarea demnității, drepturilor și intereselor persoanelor a căror viață este marcată de autism, creșterea calității vieții acestora și a familiilor lor. Convenția ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități constituie reperul în toate acțiunile asociației.

În ultimii ani, pe lângă acțiuni de advocacy, din cauza lipsei programelor și serviciilor publice adaptate mai ales pentru tineri și adulți, organizația a pus accent pe crearea de servicii proprii, care să sprijine direct persoanele cu autism şi pe părinţii lor, cu scopul de a crea  modele de bună practică în domeniul programelor și serviciilor pentru persoanele cu autism.

Foto: evz