Actual

Tot ce trebuie să știți despre recalcularea pensiilor! Ce acte sunt necesare și cine primește bani în plus

Bani prejudiciu mamele majorările Start-up Nation
Sursa foto capital

O persoană poate solicita o recalculare a pensiei sale dacă a acumulat perioade de cotizare după ce a fost eligibilă pentru o pensie pentru limită de vârstă sau dacă a continuat să lucreze după ce a atins vârsta normală de pensionare înainte de a se pensiona.

Recalcularea se poate face prin includerea salariilor, a perioadelor de cotizare sau a altor documente care pot avea un impact asupra drepturilor de pensie și care nu au fost luate în considerare atunci când a fost calculată prima pensie.

Ce acte sunt necesare

În funcție de anul în care a fost stabilită pensia și de durata contribuțiilor colectate, procesul de revizuire a pensiei se realizează progresiv.

Pentru recalcularea pensiei sunt necesare următoarele acte:

– O cerere în acest sens

– Cuponul de pensie

– Carnetul de muncă original și o copie a acestuia, cu perioada solicitată

– Buletinul de identitate original și o copie a acestuia.

Aproximativ cinci milioane de pensionari din România vor avea calculele actualizate în viitorul apropiat, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi. El a subliniat, însă, că nicio pensie nu va fi afectată negativ de procedura de recalculare.

Nicio pensie nu va scădea

„Așa cum am promis, eu, alături de colegii mei din minister și de la Casa de Pensii, pentru că nu lucrez singur, am acolo o echipă care îmi este alături. Am înaintat spre o primă lectură, avem și materialul trecut pe curat, într-o sinteză. Avem variantele de legi, am plecat, așa cum a promis PSD, de la Legea 127, deoarece principiul de acolo este unul corect în rezolvarea inechităților. Sunt câteva aspecte care trebuie îmbunătățite, sunt în acest material, după care vom avea și decizia în Coaliție, după discuții și cu partenerii sociali. Principiul important este că nicio pensie să nu scadă în urma recalculării”, a explicat Marius Budăi.

Ministrul Muncii nu a dezvăluit, însă, informații despre indicele sau metodologia folosită pentru calcularea pensiilor din România.

„Am reușit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii și de la Casa Națională de Pensii Publice. Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul și vom aștepta și feedback-ul de la liderii coaliției, după care, așă cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali și cu organizațiile de pensionari. Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeași greșeală și nu îmi doresc să fac o reformă la secret, așa cum a fost scris PNRR. Noua formulă de calcul are menirea de a elimina inechitățile între bărbați și femei și de a uniformiza sistemul de pensii”, a mai precizat Budăi, potrivit Antena 3CNN.