Actual

Tot ce trebuie să ştiţi despre proba de Matematică de la Evaluarea Naţională! Asta e strict interzis

Tot ce trebuie să ştiţi despre proba de Matematică de la Evaluarea Naţională! Asta e strict interzis

Astăzi, pe 21 iunie, copiii din clasele a VIII-a participă la a doua probă, cea de la Matematică. Pentru majoritatea dintre cei 161.000 de elevi, acest examen este ultimul. Doar cei care au urmat cursurile unei şcoli într-una dintre limbile minorităţilor etnice vor susţine şi un examen la limba maternă.

La Matematică, elevii au nişte emoţii în plus, întrucât trebuie să efectueze desene la proba de geometrie. Pentru aceasta, ei se pot folosi de creion negru şi de instrumente precum riglă şi echer. O altă grijă pe care o au în vedere este aceea a semnelor distinctive. În cazul în care profesorii corectori identifică marcaje care au potenţialul de a transmite identitatea elevului, lucrarea va fi anulată.

Cum se desfăşoară examenul de miercuri

Ca şi în cazul probei la Limba şi literatura română, care a avut loc ieri, Evaluarea Naţională – Matematică necesite ca elevii să se prezinte la unitatea unde vor susţine examenul cu cel puţin jumătate de oră înainte, atunci când îşi vor lăsa într-o sală special desemnată obiectele personale.

Conform legislaţiei în vigoare, elevii candidaţi la acest examen trebuie să ţină cont de următoarele interdicţii:

Art. 7 – „(3) Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”.

Tot drept tentative de fraudă vor fi considerate și următoarele acțiuni:

(4) Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul”, se mai arată în metodologia care a fost citată de Antena 3 CNN.

Ce trebuie să știe elevii

Numai media generală a notelor luate la aceste probe va avea o pondere asupra repartizării la liceu. Rezultatele finale se vor afișa în data de 4 iulie. Identitatea elevilor nu este dezvăluită până la încheierea corecturii de către cei doi profesori evaluatori – fiecare dintre ei propune o notă, iar nota finală este media generală a celor două care au fost propuse de către ei.