Social

Tot ce trebuie să știți despre cazierul judiciar. Care sunt actele necesare pentru a intra în posesia acestui document

Tot ce trebuie să știți despre cazierul judiciar. Care sunt actele necesare pentru a intra în posesia acestui document

De cele mai multe ori, atunci când aveți nevoie să ocupați un loc de muncă, angajatorul vă cere cazierul judiciar. Tot în acest document sunt trecute, în cazul în care a fost încălcată legea, condamnările sau măsurile penale ale unei persoane.

De asemenea, aveți nevoie de cazier judiciar pentru școala de șoferi sau pentru a vă înscrie la anumite cursuri și programe.

Care sunt actele necesare obținerii cazierului judiciar

Persoanele care au nevoie de cazier judiciar sunt cele cu vârste între 14-18 ani și majorii. Pentru a obține acest document aveți nevoie de o cerere-tip pentru eliberare de cazier și actul de identitate aflate în termen de valabilitate, fie că e vorba de CI, pașaport, carte de rezidență, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă.

Unde se obține cazierul judiciar pentru angajare

Acest document se obține de la poliție, la ghișeul de cazier judiciar. Cererea va conține datele personale, precum și motivul pentru care aveți nevoie de acest document. În cazurile speciale, cererea poate fi depusă de către un împuternicit, dar cu procură notarială.

Hand with pen over application form

„Eliberarea cazierului se poate face online și ușor acum în România. Folosind un serviciu online de eliberare a acestor acte oficiale, puteți uita de statul la cozi și de timpul pierdut. Timp pierdut înseamnă și bani pierduți”, se arată în caziere.ro.

Când expiră documentul

Cazierul judiciar are o valabilitate de șase luni din momentul în care este eliberat și va fi folosit de persoana care l-a cerut doar pentru motivul trecut în cerere. După ce acesta expiră, veți avea nevoie de un alt cazier.

Dacă locuiți în țară, veți primi acest document în cel mult trei zile de la data depunerii cererii. În cazul în care aveți domiciliul în străinătate, cazierul judiciar se face cu ajutorul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare ale României și durează 30 de zile. Cazierul judiciar este reglementat prin Legea nr. 7/1972 privind cazierul judiciar și prin Legea nr. 290/2004 republicată.

Sursă foto: justconsult