Merișorul este un fruct care are mai multe proprietăți medicinale și este utilizat în principal pentru a preveni infecțiile urinare recurente, deoarece previne dezvoltarea bacteriilor în tractul urinar.
Cu toate acestea, acest fruct este, de asemenea, foarte bogat în vitamina C și anumiți antioxidanți care pot ajuta la tratarea altor probleme de sănătate, cum ar fi răcelile și gripa. Mai mult, deoarece este o sursă bogată de polifenoli, i s-au atribuit proprietăți antibacteriene, antivirale, anticancerigene, antitumorale, antimutagene și antiinflamatoare.
Poate fi achiziționat în forma sa naturală sau deshidratată în unele piețe și târguri; cu toate acestea, poate fi achiziționat și în magazinele naturiste sau în unele farmacii sub formă de capsule sau siropuri pentru infecția tractului urinar.
Consumul de merișoare are următoarele beneficii:
1. Preveniți infecțiile urinare
Consumul de merișoare, conform unor studii, se crede că împiedică aderarea bacteriilor în tractul urinar, în principal Escherichia Coli. Dacă bacteriile nu pot adera la celule, nu vor putea să crească și să provoace infecția, prevenind apariția infecțiilor recurente. Cu toate acestea, pentru tratamentul infecției în sine, încă nu există suficiente studii științifice care să dovedească eficacitatea acesteia.
2. Mențin sănătatea inimii
Fiind bogate în antociani, ar putea ajuta la scăderea colesterolului LDL (rău) și la creșterea colesterolului HDL (bun). În plus, ajută la reducerea stresului oxidativ datorită conținutului său antioxidant și a efectului său antiinflamator, ceea ce reduce riscul de a suferi de ateroscleroză și riscul cardiovascular în sine.
În plus, există dovezi puternice că ar putea ajuta și la scăderea tensiunii arteriale, deoarece scade enzima de conversie a angiotensinei, ceea ce crește vasoconstricția vaselor de sânge.
3. Niveluri mai mici de zahăr din sânge
Datorită conținutului său de flavonoizi, consumul regulat de afine ar putea ajuta la scăderea zahărului din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, potrivit unor studii efectuate la animale, deoarece îmbunătățește răspunsul și funcția celulelor pancreatice responsabile de secretia insulinei.
4. Previn cariile
Merișoarele pot preveni cariile prin prevenirea acumulării de bacterii precum Streptococcus mutans pe dinți.
5. Previn gripa și răcelile frecvente
Deoarece este bogat în vitamina C, E, A și alți antioxidanți, pe lângă faptul că are proprietăți antivirale, consumul de afine ar putea preveni boli precum gripa și răcelile frecvente, deoarece împiedică aderența virusului la celule.
6. Previn formarea ulcerelor
Conform unor studii, merișorul ajută la suprimarea infecției cauzate de Helicobacter pylori, această bacterie fiind una dintre principalele cauze ale inflamației în stomac și ulcer. Acest lucru se datorează faptului că acest fruct are antociani care exercită un efect antibacterian, împiedicând H. pylori să provoace daune stomacului.
7. Sunt bogate în antioxidanți
Datorită puterii sale antioxidante, merisoarele ar putea ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature, la protejarea împotriva apariției cancerului și la evitarea bolilor cronice. Acest lucru se datorează faptului că previne deteriorarea radicalilor liberi asupra celulelor.