Citește în următorul articol tot ce trebuie să știi despre Liga 1 de fotbal din România: istorie, evoluție, performanțe.
Ești pasionat de fotbal liga 1? Această competiție se află în continuă schimbare, dar unele informații despre Liga 1 a României rămân mereu valabile. Iată ce trebuie să știe orice fan al fotbalului românesc:
Când a fost fondată
Liga 1 a României a fost fondată în 1909 și a purtat mai multe denumiri de-a lungul timpului. Din 1932 și până în 2005-2006, ea a fost cunoscută și promovată sub numele de Divizia A, apoi s-a numit Liga 1. O dată cu sezonul 2022-2023, ea se numește SuperLiga României.
Primul meci din atunci numita Asociațiunea Societăților Atletice din România (ASAR) a avut loc pe 6 decembrie 1909, între echipele Olympia și Colentina, pe Stadionul Bolta Rece, meci finalizat cu scorul de 2 la 1 pentru Olympia.
Performanțe
Administrată de Liga Profesionistă de Fotbal, Superliga României se află pe locul 25 în clasamentul coeficienților UEFA.
Câte echipe sunt în Liga 1 a României
Organizația cuprinde 16 echipe începând cu sezonul 2020-2021. Acestea participă la câte 30 de meciuri fiecare în timpul sezonului regular. În funcție de pozițiile din sezonul regular, echipele intră în play-off sau play-out pentru titlu, respectiv pentru retrogradare.
De-a lungul timpului, la Liga 1 au participat 104 cluburi, inclusiv Dragoș Vodă Cernăuți, singura echipă din afara teritoriului actual al României.
Recorduri în Liga 1 a României
Clubul care a obținut cele mai multe titluri este FCSB (26 de titluri), urmat de rivalul său Dinamo București, cu 18 titluri câștigate. Alte cluburi care au câștigat un număr mare de titluri sunt UTA Arad, Ripensia Timișoara, Chinezul Timișoara, CFR Cluj, Universitatea Craiova, Petrolul Ploiești și Rapid București.
De ce Divizia A a devenit Liga 1
Acest lucru s-a petrecut la începutul sezonului 2006-07, când o dispută comercială asupra numelui a forțat schimbarea denumirii din Divizia A în Liga 1. Ca urmare, și ligile inferioare au fost redenumite. Divizia B a devenit Liga a II-a, Divizia C a devenit Liga a III-a ș.a.m.d. Tot în sezonul 2006-07, o echipă din București a câștigat a 16-a oară consecutiv campionatul, iar Dinamo a obținut cel de-al 18-lea titlul al ei din istorie.
O nouă eră pentru Liga 1 a României
O nouă modificare a denumirii a avut loc în 2022, când s-a trecut la SuperLiga României. Modificarea a fost determinată de parteneriatul dintre Liga Profesionistă de Fotbal, eAd, deținătorul drepturilor de transmisie și retransmisie a SuperLigii și operatori de pariuri sportive din România.
Cine este promovat și cine este retrogradat
Între Liga 1 a României și Liga a II-a funcționează un sistem de promovare și retrogradare. Echipele aflate pe ultimele două poziții din play-out sunt retrogradate în Liga a II-a, iar primele două echipe din Liga a II-a sunt promovate în Liga 1. În plus, echipele clasate pe locurile al 7-lea și al 8-lea în play-out joacă un baraj de menținere cu echipele de pe locurile al 3-lea și al 4-lea din Liga a II-a.
Campioanele României la fotbal în Liga 1
Câștigătoarea Ligii 1 este și Campioana României, iar titlul pus în joc de mai bine de-un secol a fost obținut în urma unor competiții cu diverse formate. Citește aici clasamentele din Liga 1 de la început până în prezent.