Legendarul tort Mimoza, creat de italianul Adelmo Renzi este unul dintre cele mai potrivite pentru a sărbători Ziua Internațională a Femeii.
Asemănarea cu o floare minunață de primăvară, îl face să fie apreciat în această zi și nu numai.
Pentru crema diplomat trebuie doar să pregătiți cremă în 5 minute fără să închideți focul și să o amestecați după ce s-a răcit cu frișca! În cele din urmă, pentru sirop, puteți alege lichiorul clasic, sau apă, zahăr și vanilie pentru o soluție nealcoolică! Câteva minute pentru a asambla desertul și cel mai frumos și mai bun tort mimoză este gata.
Ingrediente și mod de pregătire
Cantitate pentru o matriță de 24 cm
Pentru blat:
3 ouă întregi mari
3 gălbenușuri mari
160 grame zahăr granulat
70 de grame de făină ’00
95 gr amidon de cartofi
coajă rasă de 1 lămâie
1 plic de vanilie (sau extract)
1 vârf de sare
Pentru crema diplomatică:
450 de grame de lapte integral proaspăt
6 gălbenușuri medii foarte proaspete
150 de grame de zahăr
30 de grame de făină ’00
20 gr amidon de cartofi
1 lingură de extract de vanilie
200 gr de smântână lichidă + 1 – 2 linguri de zahăr glazur (se adaugă la rece)
Pentru sirop:
2 pahare de apă
3 linguri de zahăr
2 – 3 linguri de lichior la alegere rom, gran marnier sau vanilie nealcoolică sau coajă de 1 lămâie răzuită.
Mod de preparare
Albușurile se separă de gălbenuș. Gălbenușurile se bat cu sarea și se lasă deoparte că să-și intensifice culoarea. Albușurile se bat spumă, se adaugă zahărul și se continuă baterea până când zahărul este dizolvat complet.
În gălbenuș se adaugă uleiul, amestecând că la maioneză, apoi se adaugă laptele și se amestecă. Se adaugă deasupra albușurile spumă și se amestecă ușor, de jos în sus.
Acum se adaugă și făină, cernută înainte, că să nu aibă corpuri străine și să nu facă cocoloașe, și amidonul. Se amestecă totul ușor, de jos in sus, pentru că aluatul să rămână foarte spumos. Nu se adaugă deloc praf de copt.
Se toarnă într-o tavă de 26 cm tapetata cu hârtie de copt. Se coace la 180 de grade, foc mediu. După 20 de minute se verifică și se face proba cu scobitoarea. Când este bine copt, blatul se scoate și se lasă la răcit pe un grătar.
Trebuie respectată ordinea ingredientelor
Făină, laptele, zahărul și gălbenușurile se amestecă bine, că să nu rămână cocoloașe. Se adaugă semințele de la jumătate de păstaie de vanilie și se pune totul pe foc, amestecând continuu, până se îngroașă.
Se lasă la răcit și se bate spumă frișcă naturală. Dacă nu este suficient de rece crema, se pune vasul în alt vas cu apă rece și se amestecă până când se răcește. Înveliți cratiță cu o bucată de folie de plastic și lăsați-o la frigider. Folia o protejează să nu facă deasupra crustă.
În tava în care s-a copt blatul se așează o bucată de folie de plastic, apoi se montează tortul. O treime din crema se dă deoparte pentru îmbrăcat tortul. Se pune prima foaie de blat, se stropește cu puțin sirop, se adaugă o treime din cremă, se pune a doua foaie de blat, iar se stropește cu sirop, iar crema, la final să fie blat, care se stropește cu sirop.
Nu trebuie să fie mult sirop, doar se stropește blatul. Acest blat este fin, semiumed, foarte pufos și nu are nevoie să fie foarte însiropat.
Se așează folia bine deasupra tortului și se da la rece pentru câteva ore, ideal este să fie lăsat la rece peste noapte. În timpul asta, blatul absoarbe din umezeală cremei și se întărește.
A doua zi, se scoate blatul din folie, se așează pe platou. Se îmbracă în crema rămasă, iar foaia de blat care s-a lăsat deoparte se sfărâmă, se face firmituri, care se presara deasupra și pe lateralul tortului, ceea ce îi conferă acel aspect ca de ciorchine de mimoză, potrivit stiridiaspora