Lifestyle

Tortul Alba ca Zăpada, chiar dacă îi lipsesc cei șapte pitici, este gustos și răcoritor. Video

Tortul Alba ca Zăpada, chiar dacă îi lipsesc cei șapte pitici, este gustos și răcoritor. Video

În sezonul cald avem nevoie de un pic de dulce, iar dacă acesta are și efect răcoritor, cu atât mai bine.

Tortul Alba ca Zăpada, chiar dacă îi lipsesc cei șapte pitici, este gustos și răcoritor. Video

Tortul Albă ca Zăpada are efectul scontat, răcoritor, dacă adăugăm la rețeta clasică și un pic de lămâie. Se numește Albă ca Zăpada deoarece se presară deasupra nucă de cocos sau zahăr praf. Pătura de deasupra chiar este albă ca zăpada.

Tortul este deosebit de fin, ca personajul de poveste. Tort sau prăjitură, pentru că se poate servi în ambele modalități și forme.

Totodată, despre acest tort se mai spune că aparține copilăriei noastre, pentru că mamele și bunicile îl preparau cu tot ce aveau la îndemână, ca și salamul de biscuiți, dealtfel.

Pentru că se adaugă lămâie în interior, acestui tort i se mai spune și Lămâița.

Ingrediente Blat

10 buc albușuri

200 g făină

200 g zahăr

30 ml apă

1 linguriță extract de vanilie

1 praf sare

Ingrediente Crema

130 g făină

150 g unt

500 ml lapte

300 g zahăr

coaja rasă de la 2 lămâi

zeama de la 2 lămâi

1 praf sare

Ingrediente Sirop

200 ml apă

60 g zahăr

zeama de la o lămâie

Ingrediente Decor

nucă de cocos

Mod de preparare: Batem albușurile cu un praf de sare până când obținem o spumă tare după care adăugăm, treptat, zahărul până când îl vom termina. Mixăm în jur de 5 minute, doar cât să nu se mai simtă zahărul. La fel, adaugăm apa, treptat. După care se adaugă extractul de vanilie. Mixăm încă 30 de secunde și este de ajuns.

Adăugăm, apoi, treptat făina cernută și amestecăm ușor cu ajutorul unui mixer. După ce incorporăm toată faina, vom pune compozitța pentru blat într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie specială de copt. Așezăm tava în cuptorul preîncins la 170 C, pentru aproximativ 35 de minute. După expirarea timpului, scoatem tava din cuptor și lăsam blatul să se răcească, dar nu înainte de a-l scoate din tavă.

Varianta de tort cu decor care include piticii, la cerere/cofetaria alice

Ulterior, punem făina și puțin lapte într-o cratiță și amestecăm ușor. Adaugam, treptat, laptele, până cand il vom termina. În tot acest timp amestecăm permanent, pentru a evita formarea cocoloașelor. Adaugăm praful de sare și zahărul. Punem cratița la foc mediu și o lăsăm până când compoziția se va îngroșa.

Luăm cratița de pe foc și adăugăm coaja rasă și zeama de lămâie. Amestecăm și o lasăm să se răcească. Apoi, punem crema în vasul mixerului și mixăm pentru câteva secunde, după care adăugam și untul (atenție, să aibă temperatura camerei), treptat.

Punem o cratiță la foc mediu, în care turnăm apa, adăugam zahărul și zeama de lămâie. Amestecăm și lăsăm compoziția la foc mic, până fierbe. Nivelăm crema. Decorăm cu nucă de cocos și punem tortul la frigider pentru 2 ore, după care se poate tăia și servi. Pofta bună la Tortul Albă Ca Zapada!

Foto: Bucataras.ro/ CaTine.ro