Torta della nonna (tarta bunicii) este un dulce specific regiunii Liguria, extrem de delicios.
Desertul este de fapt o tartă umplută cu crema de vanilie, foarte des întâlnită și în Toscana sau Emilia-Romagna.
Are un gust delicat, iar semințele de pin îi dau un farmec aparte.
Torta della nonna sau tarta bunicii. Trucul gospodinelor a fost dezvăluit
Ingrediente
420 gr făină
225 gr zahăr
6 gălbenușuri
105 gr unt
1 plic praf de copt
sare
coaja de lămâie și vanilie
Ingrediente pentru crema de vanilie:
1 litru lapte
6 gălbenușuri
160 gr zahăr
100 gr făină
coaja lămâie
1 plic zahăr vanilat
sare
50 gr sâmburi de pin
Mod de preparare
Gălbenușurile se amestecă cu zahărul și untul la temperatura camerei până se omogenizează. În compoziție se adaugă făina, praful de copt, un vârf de cuțit de sare, coajă rasă de lămâie. Frământăm bine până obținem un aluat compact pe care în acoperim cu o folie de plastic și îl dăm la frigider pentru 1 oră.
Gălbenușurile se bat cu zahărul până își dublează volumul, apoi adăugăm făină. Laptele și zahărul vanilat se pun pe foc. Când este fierbinte adăugăm treptat compoziția de gălbenușuri și mixăm până la omogenizare.
Punem vasul pe foc mic și amestecăm încontinuu până se îngroașă. Ulterior se lasă la răcit. O formă de 30 cm diametru maxim se tapetează cu unt și făină. Aluatul se împarte în două părți. Întindeți pe o suprafață de lucru prima foaie care trebuie să fie mai mare decât a două. O așezăm în tavă astfel încât aluatul să îmbrace fundul și pereții.
În centrul foii punem crema care s-a răcit și o întindem pe toată suprafață. Apoi acoperim cu cea de-a două foaie. Sigilăm ambele foi, înțepam foaia superioară și o pudrăm cu decorăm cu sâmburii de pin.
Tarta se coace la 180 grade, timp de 45 minute. Când este gata o pudrăm cu zahăr pudra și o servim după ce se răcește, potrivit stiridiaspora.ro