În afară de ceea ce se știe despre ziua de Rusalii, cu această ocazie se mai sărbătorește ceva, respectiv ziua onomastică a unui număr important de femei românce care poarte numele de Roxana, Rusalin, sau Ruxandra.
Și cum numele de Roxana este destul de des întâlnit în România, considerăm că este necesar a preciza că originea acestui nume vine din limba slavă și înseamnă sclipire sau strălucire.
Și, de asemenea, cum nicio aniversare nu poate avea loc fără un desert, vă recomandăm o rețetă de tort simplă, rapidă, dar foarte delicioasă!
Tort “Marie Antoinette”
Pasul 1: Pe bain-marie (baie de abur), într-un vas, se pun:
- 8 ouă întregi
- 10 linguri de zahăr
- 10 linguri de lapte
Compoziția se ține pe baia de abur până se leagă, amestecând continuu. Apoi, se lasă să se răcească bine.
Pasul 2: În alt vas, la rece, se omogenizează:
- 2 pachete de unt
- 4 linguri de cacao
Pasul 3: Cele două compoziții se amestecă până se omogenizează, apoi se mai adaugă:
- 1 pahar cu stafide (care au fost ținute în esență de rom)
- 1 pahar cu nucă tăiată
Compoziția obținută se asează într-o tavă de cozonac, tapetată cu folie alimentară, apoi se dă la frigider până a doua zi, când se va răsturna pe o tavă lungă.
Pasul 4: Se ornează după bunul plac, cu frișcă, ciocolată, fructe confiate.
Atentie! Acesta este un desert care NU necesită coacere. Se prepară doar la rece!