Cu ocazia unui eveniment, cum e cel de mâine – Sfinții Constantin și Elena – vă puteți impresiona familia și musafirii cu o delicioasă felie de tort.
Vă lăsăm în rândurile de mai jos o rețetă care poate fi inspirația dumneavoastră pentru orice sărbătoare.
Tort din mousse de ciocolată
Ingrediente pentru BLAT (baza tortului):
- 70 g unt
- 70 g zahăr
- 1 ou
- 120 ml iaurt sau lapte bătut
- 70 g făină
- 20 g cacao
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
Modul de preparare a blatului:
- Untul moale se mixează cu praful de sare și cu zahărul, apoi se adaugă oul, laptele bătut sau iaurtul. La final se pune faina amestecată cu bicarbonatul de sodiu și cacaoa.
- Compoziția obținută se toarnă într-o formă de tort cu pereții detașabili, cu diametrul de 23-25 cm și tapetată cu hârtie de copt.
- Se coace la temperatura de 180 de grade, timp de câteva minute (în funcție de cuptorul fiecaruia), dar astfel încât să nu crape. Acesta este copt când se dezlipește de hârtie.
După coacere, blatul se lasă la răcit
Ingrediente pentru cele 3 crème:
- Primul strat de cremă este reprezentat de un mousse de ciocolată amăruie, pentru care avem nevoie de :
- 300 g ciocolată amăruie
- 300 ml frișcă lichidă
- 50 g unt
- 5 g gelatină
- 50 ml apă rece
- esență de rom sau puțin praf de cardamon
- Al doilea strat de cremă, care se așează imediat peste mousse-ul de ciocolată amăruie, este reprezentat de un mousse de ciocolată cu lapte, pentru care ingredientele necesare sunt:
- 300 g ciocolată cu lapte
- 300 ml frișcă lichidă
- 50 g unt
- 5 g gelatină
- 50 ml apă rece
- esență de trandafiri (sau altă esență, în funcție de preferințe)
- Al treilea strat de cremă este cel format din mousse-ul de ciocolată albă, pentru care avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 300 g ciocolata albă
- 300 ml frișcă lichidă
- 50 g unt
- 5 g gelatină
- 50 ml apă rece
- esență de vanilie
Pentru fiecare cremă, se aplică același mod de preparare, respectiv:
- Gelatina se pune în apa rece și se lasă aproximativ 10 minute să se hidrateze
- Ciocolata se topește împreună cu untul în bain-marie (pe baie de abur)
- Gelatina hidratată se amestecă bine cu ciocolata topită, până se încorporează în aceasta din urmă, apoi această compoziție se lasă la răcit
- Frișca lichidă se bate spumă, dar nu prea mult astfel încât să nu se taie
- Frișca bătută spumă se încorporează ușor, cu mișcări largi (cu ajutorul unei spatule) în ciocolata răcită
Asamblarea tortului:
Tortul se asamblează într-o formă de tort rotundă sau dreptunghiulară cu pereții detașabili.
Pentru a nu mai fi nevoie să transferați ulterior tortul pe un platou, vă recomand să procedați în felul următor:
- Pe platoul pe care intenționați să puneți produsul final, asezați în mijloc numai pereții detașabili ai formei de tort (deci, fără baza acesteia)
- În forma așezată pe platou, în partea de jos, se pune foaia de blat, apoi se pun în straturi cele 3 mousse-uri de ciocolată preparate, astfel:
- Primul strat : mousse de ciocolată amăruie
- Al doilea strat: mousse de ciocolată cu lapte
- Al treilea strat: mousse de ciocolată albă
Se ține la rece o zi, apoi se detașează forma de tort și se ornează cu frișca și ciocolată.
Mai jos sunt enumerate și câteva sfaturi pentru reușita acestui tort:
- Ciocolata se topește pe baie de abur doar cât aceasta sa devina semifluidă, nu mai mult fiindcă se va branzi/ tăia
- Nu este indicat să folosiți ciocolată de menaj pentru prepararea mousse-rilor
- Când începeți asamblarea, fiecare compoziție de mousse trebuie să fie rece, dar nu închegată
- După așezarea fiecărui strat de cremă, forma în care asamblați tortul se ține la rece până când se întărește crema astfel încât să nu se amestece cremele între ele.