Medovik seamană foarte mult cu Smetannik (Smântânel), sunt ”frați” și provin din aceeași familie, a torturilor cu cremă pe bază de smântână. Dar, sunt un pic diferite. Iată care este diferența în cele ce urmează.
Tort de sezon cu efect răcoritor: Medovik, ”fratele” lui Smântânel, supranumit și ”Țarul prăjiturilor”
Medovik provine de la cuvântul med (miere în lb. rusă). De aceea i se și spune Medovik cu miere. Istoria prăjiturii Medovik începe în secolul 19, în vremea domniei țarului Alexandru I. Se spune că țarina Elisabeta Alexeievna nu agrea deserturile cu miere și că a fost oarecum păcălită să mănânce prăjitura Medovik neștiind că aceasta are foi cu miere. De aici i se trage și numele de ”Țarul prăjiturilor”.
Potrivit tradiției rusești, prăjitura a fost creată în secolul al XIX-lea în Imperiul Rus de un tânăr bucătar care a căutat să o impresioneze pe împărăteasa Elisabeta Alexeievna, soția lui Alexandru I. Împărăteasa Elisabeta nu suporta mierea, iar orice fel de mâncare făcută cu ea o scotea din minți. Cu toate acestea, într-o zi, un tânăr cofetar nou în bucătăria imperială nu știa de antipatia împărătesei și a pregătit o nouă prăjitură cu miere și smântână groasă. În mod surprinzător și fără să știe de conținutul de miere, împărăteasa Elisabeta s-a îndrăgostit imediat de el (wikipedia).
Medovikul a căpătat o mare popularitate în perioada sovietică. Astăzi, există numeroase variante de medovik: cu lapte condensat, cu cremă de unt sau cu cremă de lapte.
”Este un tort care întotdeauna are succes la orice masă festivă, se topește în gură, o combinație perfectă – aluatul aromat de miere și crema de smântână, daca mai adăugați niște nuci și prune uscate… nu rămâne nimic din tort, pentru a 2-a zi”, spune Lena, o specialistă în produse de cofetărie.
Ingrediente necesare și modul de preparare, în cele ce urmează. Sigur, acum, cel mai simplu și mai la îndemână este să vedem video-ul care ne arată pas cu pas cum se prepară și se finalizează acest desert gustos, cu efect răcoritor, mai ales acum în sezonul cald.
Necesarul pentru foile cu miere
- 200 g zahăr alb
- 130 g miere polifloră
- 180 g unt
- 150 g ouă
- 6 g bicarbonat de sodiu
- 500 g făină albă
- 3 g sare
Și pentru crema de smântână
- 550 g Cremă de smântână
- 400 g smântână pentru frișcă
- 250 g zahăr pudră
- 10 g vanilie
Foi cu miere
Puneți zahărul, mierea și untul într-un vas – baie de aburi. Încălziți până când untul se topește complet și compoziția devine fierbinte Adăugați, treptat, ouăle, apoi continuați să țineți compoziția la foc mic, până obtineți un amestec ușor îngroșat Luați de pe foc și adăugați imediat bicarbonatul de sodiu, omogenizând bine amestecul Amestecați făina cu sarea. Incorporați în compoziție și mierea, treptat, formând un aluat destul de moale și lipicios Puneți într-o folie aluatul și îl așezați în frigider, pentru minimum 6 ore (unii recomandă chiar toată noaptea) Apoi, presărați făină pe suprafața de lucru, utilizând bucați de hârtie de copt, individuale Luați bucăți de aluat (80-100 g fiecare) și rulați-le într-o foaie subțire de 1mm grosime Decupați discuri de 18 cm diametru Așezati fiecare foaie de copt pe o tavă și coaceți la 180 grade C pentru 8-10 minute sau până devin aurii și uscate Păstrați în folie, într-un loc uscat și racoros până la utilizare.Crema de smântână
Combinați smântana cu smântană pentru frișcă și zahărul pudră, într-un bol Bateți compoziția ”spumă”, până obțineți o cremă fină și fermă, adăugând vanilie, după gust Umpleți foile cu 80 g cremă între fiecare foaie. Realizați montajul tortului într-un inel de tort de 18cm diametru, tapetat cu folie de acetat. Sunt de ajuns 15 foi, pentru a monta tortul. Restul care rămâne poate fi folosit la decorare Puneți în folie tortul si îl așezați în frigider peste noapte. Pentru a îmbrăca tortul, realizați o cremă din 120 g smântână și 30 g zahăr pudră. Omogenizați cele două ingrediente, apoi îmbrăcați tortul complet, cu această cremă astfel obținută Marunțiți foile rămase, amestecându-le cu miere. Folosiți firimiturile pentru a îmbraca tortul uniform Decorați după propria dorință.Foto: Bobul Verde /Video: youtube