Oamenii de știință au creat un model cu aspect realist al celei ce ar fi putut arăta o femeie medievală, care a trăit acum 800 de ani. Modelul a fost creat folosind rămășițe scheletice dezgropate în Norvegia.
Bătrâna 3D
Un model 3D în mărime naturală al unei bătrâne rânjind și ținând un baston arată ca un bătrân contemporan care se plimbă prin cartierul său.
Această femeie, în realitate, a trăit în urmă cu 800 de ani în Norvegia, iar modelul este o reconstrucție sculptată în mărime naturală, bazată pe scheletul ei.
Modelul este expus la muzeul NTNU
În data de 7 octombrie 2022, Ellen Grav, arheolog la Muzeul Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie (NTNU), a prezentat prin intermediul facebook, lumii modelul real, numit „Tora”.
Acum, Tora este parte a unei expoziții la muzeul NTNU. Numele Torei a fost selectat în urma unui sondaj public, condus de NRK, o companie norvegiană de difuzare.
Arheologii au creat o poveste despre viața acestei femei medievale
Tora s-a născut la sfârșitul anilor 1200 și a locuit în Trondheim, un oraș din centrul Norvegiei. Potrivit muzeului, în acea perioadă, metropola medievală creștea rapid și era locuită de meșteri și comercianți.
Cu toate că nu există înregistrări scrise despre Tora, arheologii au creat o poveste despre viața acestei femei medievale pe baza indiciilor din rămășițele ei scheletice și unde a fost exhumat corpul ei.
În acest context, Grav a precizat: „Știm că a fost înmormântată în curtea bisericii de lângă strada unde locuiau comercianții. Acest lucru sugerează că ar fi putut trăi într-o familie de negustor”.
Astfel, arheologii bănuiesc că indivizii care au fost înmormântați în această curtea bisericii erau destul de bogați.
„Deoarece Tora a trăit până la 65 de ani, ceea ce este considerat destul de bătrână pentru perioada respective, credem că trebuie să fi trăit o viață oarecum bună pentru vremea ei”.
O deformare a coloanei vertebrale în scheletul Torei i-a determinat pe Grav și echipa ei să concluzioneze că Tora, probabil, a mers cocoșată.
Potrivit cercetărilor, Tora nu avea dinți inferiori și a trăit fără ei o perioadă lungă de timp înainte de moarte. Iar, pentru arheologi, potrivit lui Grav, îndoirea spatelui Tovei și dinții ei lipsă au sugerat „semne de muncă grea și uzură de-a lungul vieții a scheletului”.
Pentru a o face pe Tora cât mai reală posibil, Grav a lucrat cu Thomas Foldberg, un artist de machiaj din industria cinematografică din Danemarca. Iar, spre deosebire de multe reconstrucții faciale care implică utilizarea fie de raze X, fie de tomografii, Foldberg s-a concentrat pe scheletul Torei pentru a ajuta la crearea unui model 3D a cum ar fi putut arăta această femeie medievală.
Conform celor precizate de Grav:
- pentru pielea Torei, Foldberg a folosit silicon și chiar „pete de ficat pictate manual și alte pete” pe corp.
- „Fiecare șuviță de păr din sprâncene, gene și păr facial este atașată una câte una”
- „Este o muncă artistică cu adevărat uimitoare”
Pentru costumul Torei, Marianne Vedeler, profesor de textile în cadrul Departamentului de Arheologie de la Universitatea din Oslo din Norvegia, a cercetat descoperiri arheologice din zonă care datează de când a trăit Tora. Apoi, Vedeler a apelat la croitori locali pentru a modela o ținută pentru model.
De asemenea, Grav a mărturisit următoarele:
- „ Nille Glaesel, un croitor experimentat de rochii vikinge și medievale [cu sediul în Norvegia], a făcut rochia Torei pentru noi folosind tehnici medievale”.
- „Ea a învârtit firele, a împletit țesătura și a colorat-o cu Rubia tinctorum [cunoscută și sub numele de nebun de trandafir]. Apoi a cusut manual rochia după reconstrucția [a lui Vedeler]. A făcut și pantofii. Avem o mulțime de descoperiri. de pantofi din Trondheim, așa că a fost destul de ușor de știut cum ar trebui să arate pantofii.”
- În ceea ce privește expresia prietenoasă a Torei, „a fost foarte important pentru noi să dăm publicului sentimentul unei întâlniri calde, să le conectăm mai bine cu umanul medieval”.
- „Oamenii tind întotdeauna să creadă că epoca medievală a fost întunecată și grea, dar a existat și bucurie și fericire, oamenii se iubeau și unii chiar trăiau o viață lungă. Viața Torei a fost grea, dar trebuie să fi avut și zile bune. Sper că oamenii să învețe că semănau cu noi, aveau sentimente ca noi și că erau și ei oameni ca noi”, scrie livescience.com.