Pentru că în ultima vreme foarte mulți politicieni din Europa, inclusiv România, au venit cu propuneri pentru economisirea gazului și energiei electrice, se poate vorbi și despre un top al celor mai bune opinii, pe care rămâne să le analizăm.
Topul măsurilor bizare propuse de europeni în criza energetică. Dușul în doi rămâne pe primul loc. Video
Criza energetică din Europa a îndemnat mai multe state să ofere sfaturi pentru economisirea energiei. Unele recomandări sunt raționale, în timp ce altele se situează exact la polul opus, fiind de-a dreptul bizare, motiv pentru care oameni au rămas în urma lor cu o mulțime de semne de întrebare. Dar au și inventat o gamă largă de bancuri și glume.
Dacă ar fi să facem un top, pe primul loc rămâne dușul în doi propus de Simonetta Sommaruga, ministrul Energiei elvețian. Oficialul elvețian a declarat că propunere ei ar trebui luată în calcul, deși poate nu este o măsură tocmai confortabilă pentru persoanele mai în vârstă, spre exemplu (atenție: ea spune soluția și tot ea găsește și problema din soluția dată!).
Un român a creat o postare care a devenit virală pe Facebook în ultimele zile și îl are în vizor pe primarul Capitalei care a câștigat alegerile promițând bucureștenilor apă caldă.
Recent, europarlamentarul român Gheorghe Falcă a explicat cum ar face mama lui în baie, pe întuneric, pentru a economisi din energie. Europarlamentarul i-a luat apărarea și lui Rareș Bogdan care a ținut un discurs destul de acid la adresa Uniunii Europene, îndemnându-i pe români să nu facă economie.
Recent, europarlamentarul român Gheorghe Falcă a explicat cum ar face mama lui în baie, pe întuneric, pentru a economisi din energie. Europarlamentarul i-a luat apărarea și lui Rareș Bogdan care a ținut un discurs destul de acid la adresa Uniunii Europene, îndemnându-i pe români să nu facă economie.
„Eu cred că fiecare român o să-și reducă din consum, costurile sunt foarte ridicate. Am fost săptămâna trecută, în week-end, la mama acasă și din cele două becuri pe care le avea în baie, doar unul era aprins, pentru că avea factura destul de mare. Fiecare o să ne adaptăm la aceste reduceri, deci nu trebuie să fie ceva forțat creat de stat. Statul în schimb poate să producă reduceri în structurile administrative, în instituțiile publice, în orele pentru iluminatul public”, a spus Gheorghe Falcă, citat de media.
În Spania există recomandarea ca bărbații să nu mai poarte cravată la birou. În Marea Britanie autoritățile explică faptul că se poate trece mai uşor peste frig dacă englezii poartă șosete de lână, ceai de ghimbir și folosesc îmbrățișarea caldă a animalului de companie. Germania a stabilit mai multe recomandări, printre care dușurile rapide, dar și reducerea temperaturii în piscină. În Italia, apa de la pastele fierte să fie reutilizată. Franța a stabilit, pentru perioada de vară, amendă dacă oamenii nu închid ușa în spatiile în care funcționează aerul condiționat.
Austria ia în calcul reducerea vitezei gondolelor în stațiunile de schi și stingerea nocturnelor pe pistele de schi. Măsurile s-au extins și în România, iar mai multe orașe printre care și Iași au decis reducerea iluminatul public inclusiv la instituțiile culturale.
Elveția, o poveste discutabilă, dar la tema de astăzi
Și tot în Elveția, o măsură intens răspândită, dar de oricine incertă, este aceasta: „Vecinul încălzește apartamentul la peste 19 grade? Vă rugăm să ne informați”. Și pe același afiș apare și o recompensă de 200 de euro pentru reclamant. Textul, care se află pe presupusul afiș publicitar, circulă pe diverse servicii de mesagerie (Signal și Telegram, dar și pe Twitter, Facebook sau Instagram) din 10 septembrie 2022.
Doar că la această poveste, oficialii statului au oferit și un răspuns prin Simone Hug, specialist în comunicații la Departamentul elvețian de Energie, care spune că guvernul federal nu a avut nimic de-a face cu acest apel și s-a distanțat oficial de el. „Nu există astfel de afișe federale și nici nu cerem ca oamenii să fie reclamați.”
Oricum ar fi, conform recomandărilor CE, în această iarnă, europenii vor fi nevoiți să limiteze consumul de energie. Vom îmbrăca mai multe haine și vom bea ceaiuri unul după altul. Mai în glumă, mai în serios, cureaua trebuie strânsă, într-un fel sau altul.
Foto: shutterstock