Potrivit statisticilor actualizate publicate joi, 8 iunie, de Oficiul European de Statistică (Eurostat), economia Uniunii Europene (UE) și a zonei euro a crescut cu 1% în primul trimestru din 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.
Potrivit datelor, economia zonei crește pe o scară mai largă. Spania, Cipru, Malta și România s-au numărat printre statele membre ale Uniunii Europene care au raportat cea mai mare creștere. Spania a înregistrat cea mai mare creștere anuală a PIB-ului din Uniunea Europeană în perioada ianuarie-martie 2023, cu o creștere de 3,8%, potrivit datelor publicate de Eurostat.
În România, PIB-ul a crescut cu 2,8%
Urmează Cipru și Malta , fiecare cu o creștere a produsului intern brut de 3,4%, iar mai apoi România, cu 2,8%. În aceeași perioadă, Estonia a avut o scădere a PIB-ului cu 3,7%, mai mult decât orice altă țară, în timp ce Lituania și Ungaria și-au văzut PIB-ul scăzând cu 2,7% și, respectiv, 1,1%.
În primul trimestru din 2023, PIB-ul SUA a crescut cu 1,6% față de trimestrul anterior și cu 0,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea economiei americane de-a lungul acestei perioade de timp este descrisă în aceste statistici.
Cifrele ajustate în funcție de sezonalitate arată că, în primul trimestru din 2023, PIB-ul Uniunii Europene (UE) a crescut cu 2,9% față de trimestrul al patrulea din 2019, înainte de pandemie, iar PIB-ul zonei euro a crescut cu 2,2% în aceeași perioadă. În SUA, PIB-ul a fost cu 5,4% mai mare decât cel înregistrat în trimestrul al patrulea din 2019, ceea ce indică o redresare robustă a economiei.
Economia zonei euro s-a contractat
În primul trimestru din 2023, PIB-ul UE a crescut cu 0,1% față de trimestrul anterior, dar economia zonei euro s-a contractat de fapt cu 0,1%.
În primele trei luni ale acestui an, economia zonei euro a intrat în recesiune, dar Uniunea Europeană (UE) a evitat-o, potrivit statisticilor actualizate ale Eurostat. Pentru a fi calificată drept recesiune, Produsul Intern Brut (PIB) trebuie să fi scăzut timp de două trimestre consecutive.
Polonia a avut cea mai mare creștere economică din UE în primul trimestru din 2023, comparativ cu trimestrul anterior, înregistrând o majorare de 3,8%, urmată de Luxemburg și Portugalia, care au avut fiecare o creștere de 2% și 1,6%. Țările care au înregistrat cele mai mari reduceri economice în aceeași perioadă au fost Lituania, Irlanda și Olanda. Economia Irlandei s-a redus cu 4,6%, 2,1% și, respectiv, 0,7%.
Potrivit Digi24, PIB-ul României a crescut cu 0,1% în primul trimestru din 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce în aceeași perioadă a anului trecut a crescut cu 1%.