Lifestyle

Top povești urbane românești cu fantome

Top povești urbane românești cu fantome

Oamenii sunt mereu atrași de mistere, de lucruri inexplicabile, de povești care merg dincolo de lumea normală. Spre deosebire de filme și seriale, unde se înțelege din start caracterul fictiv, în cazul legendelor urbane există o implicare emoțională și mai puternică, pentru că astfel de povești au teoretic o legătură cu realitatea. Există un sâmbure de adevăr în orice poveste, se spune, iar locurile bântuite atrag un interes major. Legendele urbane cu fantome au un caracter mistic, pe unii îi sperie, pe alții îi face să fie și mai atrași de posibila aflare a unor detalii suplimentare.
Cele mai multe astfel de povestiri transmise mai demult pe cale orală și mai nou via online se leagă de clădiri vechi sau de zone cu păduri seculare. Locuri blestemate demne de filme horror sunt imaginate de oameni în multe locuri din țară, mai ales în mediul rural. Dar marile orașe nu fac excepție. Tocmai de aceea, începem cu orașul București, cu un loc ultracentral – fostul Hotel Cișmigiu, clădire construită în 1912, situată pe Bulevardul Regina Elisabeta, monument istoric.

 

Naționalizat de regimul comunist în 1948, hotelul Cișmigiu (anterior Palace Hotel) este situat evident lângă una dintre intrările în Parcul Cișmigiu. După anul 1990, clădirea a devenit cămin pentru studenți. O tânără studentă şi-a pierdut viaţa căzând de la etajul al doilea în casa liftului, iar această tragedie și starea de degradare generală a clădirii cu aspect sinistru l-a inspirat pe actorul Cristi Iacob să scrie versuri preluate apoi de formația Vama Veche, pe linia melodică a piesei de la Eagles – Hotel California.

 

Multe legende urbane cu privire la Hotel Cișmigiu au circulat în spațiul public de-a lungul anilor. În prezent însă, locația nu mai arată deloc ca una bântuită, căci hotelul a fost modernizat și relansat la standard de 4 stele. Tot legat de București, fantome sunt asociate și cu Palatul Parlamentului și Foișorul de Foc.

 

De pădurea Hoia – Baciu din partea vestică a municipiului Cluj-Napoca se leagă o mulțime de mistere – fenomene paranormale, povești cu OZN-uri, fatome, diverse fenomene inexplicabile povestite de diverși oameni. Nu lipsesc povestiri despre elemente electronice care au reacții ciudate – probleme de GPS, baterii care se descarcă foarte rapid, telefoane mobile care se blochează etc.

 

În cazul pădurii Radovan din Dolj, există o poveste clară despre o anumită fantomă – cea a unei tinere care s-ar fi spânzurat acolo, denumită și Mireasa din Radovan. Acest lucru s-ar fi întâmplat cu mai bine de jumătate de secol în urmă. Pe Dealul Lunganilor din Iași se spune că apar fantomele a peste 1000 de soldaţi români morţi în acea zonă în anul 1916, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

 

Castelul Banffy, Liceul Carmen Sylva din Timișoara sau Castelul Bran au de asemenea asociate povestiri cu fantome. Astfel de legende urbane există de altfel și în alte țări, deși în România povestirile de acest gen au un farmec aparte, ținând cont de miturile locale cu vampiri, amplificate de fapt de imaginația străinilor în cărți precum Dracula și filme de la Hollywood.

 

Fantomele, vampirii și alte creaturi mistice sunt prezente în o mulțime de jocuri online, nu numai în filme și seriale. La sloturi online pe platforme de online casino, asemenea jocuri sunt extrem de populare inclusiv în România. Cei mai mulți oameni adoră senzația specială pe care o experimentează, în deplină siguranță, în filme horror sau SF, precum și în divertismentul legat de vampiri și creaturi supranaturale.