Fructele de pădure sunt antioxidante, antiinflamatoare, coagulante, întăresc sistemul imunitar…Cu alte cuvinte, sunt pline de beneficii! Este bine să le consumăm, atât în stare proaspătă cât și în stare congelată.
Top 5, fructele de pădure care susţin sistemul imunitar, fie vară, fie iarnă
Fructele de pădure mai sunt cunoscute și sub denumirea de fructele moi. Din această categorie fac parte toate acele fructe de pădure și căpșuni sălbatice mici care au crescut dintotdeauna în libertate, în crânguri sau la poalele drumurilor, fără a fi cultivate de om, citează evz.ro.
Care sunt beneficiile fiecărui tip de fructe de pădure
Frăguțele și căpșunile
Există atât frăguțe, cât și căpșuni. Iată care este diferența dintre cele două fructe.
Frăguțele sunt specii sălbatice care a crescut din timpuri imemoriale în pădurile din întreaga Europă.
Căpșunile, însă, reprezintă hibrizi creați de botaniști în secolul al XVIII-lea pentru a obține fructe mai mari.
Dar, ambele specii sunt similare în ceea ce privesc proprietățile și nutrienții și, prin urmare, în ceea ce privesc beneficiile pentru sănătate.
Ambele sunt pline de vitamine, fibre și mulți antioxidanți, fiind o sursă bună de mangan și potasiu și oferă mai multă vitamina C decât o portocală.
Cei mai mari producători de căpșuni la nivel mondial sunt SUA, China și Spania.
Afinele
Afina, un fruct mic, rotund și închis la culoare, provenit dintr-un arbust lemnos, cunoaște o remarcabilă revalorizare nu doar datorită gustului său delicios, dulce, dar ușor acidulat, ci și datorită proprietăților terapeutice incredibile, în special pentru cei care suferă de probleme diuretice și/sau infecții renale.
Pe piață se găsesc în special 2 soiuri de afine, respectiv cele albastre și cele roșii, ambele fiind pline de proprietăți benefice pentru sănătate.
Aceste fructe conțin fibre, vitamin, nutrienți și 85% apă. De asemenea, fructele de affine sunt cele mai pline de antioxidanți.
Zmeura
Zmeura, o explozie de arome și beneficii, este bogată atât în dulceață, cât și în proprietăți. Fructele de zmeură sunt pline de vitamine, minerale și fibre, fiind astfel detoxifiante, antioxidante și protectoare pentru sistemul imunitar.
Totodată, fructele de zemură sunt diuretice și sunt recomandate în dietele de slăbire. Aceste fructe, la fel ca afinele, pot fi consumate congelate și proaspete.
Coacăzele sunt cele mai acide fructe de pădure
Aceste fructe mici și delicioase au beneficii impresionante pentru sănătate, deoarece oferă numeroase flavonoide și antociani, pe lângă vitamine și minerale. Cele mai răspândite varietăți de coacăze sunt coacăzele roșii, negre și albe, care au toate proprietăți terapeutice și nutritive minunate.
Mai presus de toate celelalte, coacăzul negru se remarcă pentru puterile sale antioxidante, imunostimulatoare, diuretice și depurative.
Potrivit celor descrise anterior, se poate concluziona că fructele de pădure sunt esențiale pentru organismul nostru, deoarece au proprietăți antioxidante, furnizează foarte puține calorii, au multe fibre și sunt pline de vitamine și minerale, consumul acestora determinând întărirea sistemului imunitar.