Revista Capital a premiat, în cadrul Galei Top 100 Performeri din Sănătate, cel mai mare și mai vechi spital de urgență din România, Spitalul Clinic de Urgență București, înființat în 1934 de Prof. Dr. Nicolae Minovici.
„Felicit Revista Capital pentru că s-a focusat asupra acestei bresle și a sistemului de sănătate, pentru că în prea puține ocazii sunt evidențiate valorile din acest domeniu. Vă adresez mulțumirea tuturor angajaților Spitalului Floreasca, atât a celor care fac să meargă spitalul din punct de vedere administrativ, puțin pomeniți, cât și a colegilor medici, a asistentelor și infirmierelor care stau la patul bolnavului și colegilor care aduc pacientul la spital, colegii de la SMURD. Avem o tradiție, fiind cel mai vechi spital de urgență din România, iar această tradiție este îmbinată în mod lucrativ folosind tehnici de operație de ultimă generație – ca roboții și tehnologia minim invazivă în intervențiile chirurgicale –, dar și continuând tradiția profesorului Deac a transplantului de cord. Mulțumim și aș vrea să închei cu un citat din Blaga, care spune că «Prezentul tace sau vorbește, numai trecutul cântă. De aici farmecul amintirilor». Sunt amintirile celor care ne-au învățat și care ne fac să ducem medicina de urgență pe un drum cât mai sigur pentru pacienți”, a declarat dr Alexandru Laurențiu Chiotoroiu, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență București, cu ocazia primirii premiului decernat la categoria „Spitale de stat”.
“Spitalul acesta nu e făcut în spirit de a concura pe celelalte, din contră le completează şi se pune la dispoziţia tuturor chirurgilor şi bolnavilor pentru un ajutor eficace şi urgent”, spunea Prof. Dr. Nicolae Minovici în discursul de inaugurare.
În prezent Spitalul Clinic de Urgență București deține 731 de paturi distribuite în 16 secții ce acoperă un spectru foarte larg de specialități.
Investiții făcute în timp
Vorbind de cele mai importante investiții din ultima perioadă, managerul unității sanitare spune că “o singură investiție importantă, într-un singur an, nu poate aduce rezultate care să o ducă și să o mențină în vârful ierarhiei”, explicând că este vorba “eforturi colective”, iar acestea referă și la atragerea de fonduri bănești și mai ales de personal calificat în domeniu și mai ales de cadre tinere”.
“Unitatea sanitară, Spitalul Clinic de Urgență București (SCUB), are o istorie de 90 de ani. În toată această perioadă s-au făcut numeroase investiții, începând de la construirea clădirii, cu finanțare obținută prin ipotecarea propriei locuințe de către Prof. Dr. Nicolae Minovici. Toți conducătorii până în prezent au pus suflet, timp, dăruire și mai ales dragoste față de meseria pe care și-au ales-o, de a lucra pentru oameni”, a explicat doctorul Ionuț Negoi, arătând că există și o deviză pe fațada spitalului ”Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor”.
Cele mai mari provocări pentru conducerea SCUB
Managerul spitalului recunoaște că “întotdeauna există în fiecare individ dorința de a fi mai bun ca ieri și niciodată nu știi dacă acest deziderat funcționează”.
Atunci când vine vorba de provocări, Ionuț Negoi spune că “de multe ori individul este subiectiv când vine vorba de sine”.
“Ceea ce noi considerăm o provocare, poate fi o mică furtună într-un pahar, dar provocări sunt permanente în fiecare zi, în fiecare ceas, înfrunți această luptă cu salvarea vieților omenești, fiecare reușită fiind o recunoștință în sine, că ceea ce ai aplicat a dat roade și ceea ce ai învățat a dat rezultatele dorite de a face ca viața să învingă”, a completat acesta.
Mai mult, conducătorul instituției medicale arată că “atât echipa cât și dotarea la ora actuală merg strâns mână în mână”.
“Un medic care are capabilitatea și cunoștințele necesare trebuie să fie ajutat de un echipament medical performant, fiind strâns legat de o echipa nevăzută care asigură mentenanța acestei dotări.
Toate descoperirile științei și dezvoltării umane, puse în slujba sănătății, nu pot funcționași nu pot fi manevrate de un singur om care se afla la finalul acestui proces numit act medical, ci el depinde de toți cei care direct sau indirect mențin dotarea să fie la cel mai înalt nivel dat de știința contemporană”, a arătat Negoi.
Modernizarea unității medicale, un țel constat
Doctorul Ionuț Negoi spune că are o carieră în plină desfășurare, având planuri mari pe viitor pentru spitalul pe care îl conduce.
“Ceea ce azi pot considera că mă mulțumește este că am depășit / realizat până în prezent, împreună cu un colectiv minunat, multe provocări de modernizare a unității. Aceste reușite nu ar fi putut fi realizate dacă nu aveam lângă mine oameni minunați cum ar fi (personalul din aparatul administrativ – TESA / economic, precum și cadrele medicale ale spitalului implicate / dedicate) și sprijinul instituțiilor care ne guvernează”, a completat acesta.
Excelența în medicină premiată la Gala Capital Top 100 Performeri din Sănătate
Companii din pharma, clinici, rețele de spitale de stat și private și medici din România au fost premiați în cadrul Galei Capital Top 100 Performeri din Sănătate, care a avut loc miercuri, 24 mai 2023, începând cu ora 19.30, la One Club și difuzată live pe pagina de facebook Capital România și pe canalul de Youtube HAI Romania.
Aflată la prima ediție, Gala Capital Top 100 Performeri din Sănătate este un eveniment în cadrul căruia au fost prezentate și premiate cele mai importante și eficiente companii din industria pharma și medicală, clinici, rețele de spitale de stat și private și personalități din domeniu.
Performerii ce vor fi prezentați și premiați în cadrul evenimentului au fost incluși și în Capital Top 100 Performeri din Sănătate, un proiect dedicat în întregime medicinei și analizei economice a acesteia, acest Top reprezentând o oglindă a evoluției sistemului medical românesc.
Capital Top 100 Performeri din Sănătate a fost lansat în cadrul evenimentului și este structurat pe 10 categorii: Excelența în Medicină, Educație și cercetare, Spitale de Stat, Spitale Private, Clinici Private, Producție și Servicii Medicale, Distribuție și Retail Pharma, Producători de Medicamente, Producători de suplimente alimentare și Autorițăți din Sănătate.