Vin vești foarte bune din partea Guvernului. Membrii Executivul sunt din ce în ce mai aproape să stabilească exact data creșterii în cazul pensiilor. În plus, se va hotârî cu precizie și cum cum vor fi majorate aceste venituri ale seniorilor. Cu referire la pensii, se discută acum tot mai mult despre data de 1 ianuarie ca perioadă în care acestea vor crește.
Chiar în ședința de luni seară, 4 septembrie, membrii Guvernului au mai discutat o dată aeastă problematică. Au dezbătut iarăși majorarea veniturilor seniorilor din România. Unele surse au specificat că s-a hotărât ca pensiile să crească de anul viitor, chiar din prima lună a lui 2024.
Tocmai la anul vin banii
Pensii majorate de la 1 ianuarie
În cazul în care oficialii din Guvern decid să adopte prima variantă pentru creșterea pensiilor, acestea vor crește cu aproximativ 150 de lei. Cei de la România TV au venit și cu un exemplu în acest sens. Astfel, o pensie în valoare de 1.125 de lei, care crește cu 14%, va ajunge la 1.282 de lei.
Pe aceșlași principiu, însă de data acesta pentru pensiile mai mari, precum una de 2.854 de lei, aceasta va ajunge la 3.253. Pensiile nu sunt singure venituri care se majorează. Chiar de luna viitoare, din octombrie, salariul minim brut va crește cu 300 de lei. Se va ajunge astfel la suma de 3.300 de lei.
Cum rămâne cu voucherele?
Un alt subiect de interes pentru cetățeni sunt voucherele. Acestea reprezintă din o temă de largă dezbatere în spațiul public din România. Există foarte multe incertitudini cu referire la acordarea sau neacordarea acestora. Ceea ce este clar până acum este că, dacă un salariat bugetar are un venit mai mare de suma de 8.000 de lei, nu va mai primi voucherele de vacanță.
O altă informație venită pe surse este că voucherele de vacanță și tichetele de masă vor fi impozitate cu 10%. Ceea ce reprezintă aceeași rată cu cea aplicată contribuțiilor la sănătate.
Taxe și impozite
Mai departe, salariul minim în construcții va crește. S-a anunțat oficial că acest venit va ajunge la suma de 4.500 de lei în luna octombrie. Însă, excepția pentru neimpozitarea celor 200 de lei din salariul minim va fi eliminată. Deci creșterea nu va fi așa de substanțială, căci statul va colecta câte 200 de lei de la fiecare angajat din acest domeniu.
O veste bună primesc, însă, cei care primesc din partea statului voucherele de energie. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat marți, 5 septembrie, data exactă la care beneficiarii vor primi banii pe cardurile la energie pentru a-și achita facturile.
„Pe 15 septembrie încărcăm voucherele de energie cu tranșa a doua, în valoare de 700 de lei (…) Din prima tranșă a fost cheltuit aproape 1 miliard, iar restul banilor au rămas pe carduri și pot fi folosiți în continuare”, a declarat Adrian Câciu, citat de romaniatv.net.